Nieuws

Rusland werkt aan wet om bezit buitenlandse bedrijven af te pakken

26-05-2022 14:36

Gesloten McDonald's in Krasnoyarsk. Bron: AL.geba/Shutterstock

De Russische Doema werkt aan een wet waarmee de staat actie kan ondernemen tegen bedrijven die het land willen verlaten. De Russische bezittingen van die bedrijven kunnen genationaliseerd worden, om zo lokale werkgelegenheid te behouden. Rusland kan het zo moeilijk maken voor bedrijven om het land helemaal te verlaten. Vertrek wordt zo een dure beslissing. Verschillende internationale ketens, zoals Starbucks en McDonald’s, hebben al besloten dat ze Rusland helemaal zullen verlaten. Andere Westerse bedrijven hebben veelal hun activiteiten stilgelegd.

De wet zou over een paar weken in werking kunnen treden, en stelt Rusland in staat om beheerders te benoemden voor bedrijven die weg willen. Dit moet gelden voor grote bedrijven die voor minstens een kwart in handen zijn van mensen uit ”onvriendelijke landen”. De betiteling ”onvriendelijk” wordt door Rusland gebruikt als eufemisme voor Westerse landen die sancties hebben genomen na de invasie van Oekraïne. De beheerder krijgt zeggenschap over de Russische tak van het bedrijf, en kan deze eventueel verkopen.

De regering hoopt met de maatregel te voorkomen dat het land nog meer banen en belastinginkomsten misloopt. Ook kan de wet gebruikt worden om sectoren draaiende te houden die van strategisch belang zijn. Hierbij gaat het niet om de Starbucks, maar om bedrijven in de transport- energie- of medische sector.