Nieuws

Californië krijgt problemen met energievoorziening door droogte

27-05-2022 16:20

Shasta Lake dam, Noord-Californië. Bron: Garry Whitton/Shutterstock

Terwijl Europa probeert af te kicken van de Russische gasverslaving, zit het Amerikaanse Westen met een heel ander probleem. Met name de staat Californië kan deze zomer te maken krijgen met energietekorten, juist omdat het van de fossiele brandstoffen afstapt.

Californië is een van de linksere staten in de VS, en de politici nemen hun verantwoordelijkheid bij het bestrijden van klimaatverandering zeer serieus. Daarom is er de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in alternatieve energie. Wind, zon en water moeten de staat van olie en gas afhelpen. Maar met die waterkracht kan een bijzonder probleem ontstaan als de droogte van de afgelopen jaren zich voortzet, zoals het geval lijkt te zijn.

Het is mogelijk dat de waterreservoirs komende zomer zo leeg staan, dat er niet genoeg water door de stuwdammen stroomt. Californië is voor ongeveer 15 procent van de energievoorziening afhankelijk van waterkracht. De naburige staten zullen de tekorten ook niet kunnen aanvullen. Veel van die staten, zoals Nevada en Arizona, halen ook een groot deel van hun energie uit waterkracht, en kampen met dezelfde droogte en lage waterstand.

Daar komt nog bij dat de staat veel productiecapaciteit heeft afgebouwd. Sinds 2015 is afscheid genomen van meer dan de helft van de gasturbinecentrales. Eventuele tekorten bij groene energiebronnen kunnen dus niet op korte termijn worden gecompenseerd met oudere, fossiele centrales.