Nieuws

China en VS touwtrekken om Pacifische staten

27-05-2022 13:15

Bron: Mister Din/Shutterstock

China en de Verenigde Staten sturen deze week delegaties naar de Pacifische Oceaan om bondgenoten te winnen onder de eilandstaatjes aldaar. begin deze week lekte een Chinees plan uit waarin het communistische land verregaande samenwerking voorstelt aan tien Pacifische landen. China wil onder meer samenwerken op het gebied van cyberveiligheid, politietrainingen geven, en studenten uitnodigen om aan Chinese universiteiten te komen studeren.  Op het moment lopen er al onderhandelingen met de Solomoneilanden, een eilandenstaat ten noordoosten van Australië.

In de VS en Australië wordt met argwaan naar deze plannen gekeken. Een voormalige Australische generaal noemde de plannen een  ”nieuw kolonialisme”, en waarschuwt dat de Chinese overheid armere landen in de val lokt. Met name Chinese investeringen in infrastructuur kunnen riskant zijn, als armere landen hiervoor leningen afsluiten die ze eigenlijk niet terug kunnen betalen. China kan zo bij wijze van terugbetaling het bezit van de infrastructuur overnemen.

De Amerikanen zitten niet stil. Buitenlandminister Anthony Blinken rijst de komende dagen langs vier Pacifische landen om een tegenvoorstel te doen. De ”Indo-Pacific Economic Framework” moet een economisch samenwerkingsverband zijn waarmee Aziatische en Pacifische landen aan Amerika gebonden worden. Donderdag werd bekend dat Fiji hiervoor tekent. Dit was ook een van de tien landen waaraan China het eigen voorstel heeft gedaan.