Nieuws

Spanning loopt op in Israël bij aanloop naar Jeruzalemdag

27-05-2022 12:04

Viering van Jeruzalemdag in 2021. Bron: Kobby Dagan/Shutterstock

Israël zet zich schrap voor de jaarlijkse viering van ”Jeruzalemdag”. Op deze dag vieren nationalistische Israëli’s de verovering van Oost-Jeruzalem tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967. De viering staat gepland voor aankomende zondag, en verwacht wordt dat enkele duizenden nationalisten zich zullen verzamelen in het oude deel van Jeruzalem. De positie van de Tempelberg, en de daar gelegen al-Aqsa Moskee, is hierbij een gevoelig punt.

De Israëlische overheid heeft de demonstranten de toegang tot de Tempelberg ontzegd. Mochten de nationalisten hier geen gehoor aan geven, dan zal het tot botsingen met de Israëlische politie leiden. Terreurgroepen Hamas en Hezbollah hebben inmiddels dreigementen geuit, mochten demonstranten toch in de buurt komen van de moskee. Al-Aqsa geldt als de op twee na heiligste plek binnen de Islam.

In mei vorig jaar brak een twee weken durend conflict uit tussen Hamas en Israël, nadat Israëlische politie de al-Aqsa Moskee hadden bestormd om Palestijnse demonstranten de verwijderen. Hamas reageerde hierop met een raketaanval, waarna Israël zoals verwacht bombardementen uitvoerde op Gaza. de mars voor Jeruzalemdag moest dat jaar voortijdig worden afgebroken. Het Israëlische leger zegt nu dat de mars dit jaar door kan gaan, mits serieuze geweldsuitbraken worden voorkomen en iedereen het hoofd koel houdt.

maar de gemoederen zijn juist de afgelopen maanden hoog opgelopen. Israël kampt met een nieuwe aanslagengolf door Palestijnen. De Palestijnse zijde geeft het Israëlische leger de schuld van de dood van journaliste Shireen Abu-Akleh. De Jordaans-Amerikaanse journaliste werd op 11 mei gedood terwijl ze voor al-Jazeera verslag deed van Israëlische operaties op de Westelijke Jordaanvoer. CNN publiceerde onlangs een reconstructie waarin het ook naar het IDF wijst. Een groep journalisten die bezig is een zaak tegen Israël voor te bereiden over het doden van journalisten, maakte vandaag bekend de dood van Abu-Akleh mee te nemen.