Nieuws

Colombia mag kiezen tussen anti-corruptie kandidaat en een voormalige guerrillastrijder

30-05-2022 11:01

Voormalig M-19 lid Gustavo Petro. Bron: Daniel Andreas Garzon via Shutterstock

De eerste ronde in de Colombiaanse presidentsverkiezingen heeft een onverwachte wending gekregen. De gevestigde centrumrechtse kandidaat is op het laatst ingehaald door een rechtse zakenman die meedoet op een anti-corruptieplatform. Rodolfo Hernández, 77 jaar jong, is zakenman en de voormalige burgemeester van de stad Bucaramanga. Hij ageerde tijdens de campagne sterk tegen belangenverstrengeling en omkopingen onder politici. Met 28 procent van de stemmen haalt hij nu de tweede ronde.

Hernández is mogelijk zelf ook niet helemaal schoon. Zo loopt er nog een onderzoek tegen hem bij het ministerie van justitie. Hij zou tijdens zijn periode als burgemeester een openbare aanbesteding voor het vuilnisophalen beïnvloed hebben, om deze terecht te laten komen bij een bedrijf waarvoor zijn zoon lobbyist was. Ook bemoeide hij zich als burgemeester met politieke aangelegenheden waar hij zich eigenlijk buiten had moeten houden, en deelde hij een klap uit aan een lid van de stadsraad. Voor deze laatste twee kwesties moest hij uiteindelijk zijn ambt neerleggen.

Als tegenstander krijgt Hernández de linkse kandidaat Gustavo Petro, die met een comfortabele 40 procent de eerste ronde won. Petro doet mee als kandidaat voor een progressieve alliantie van partijen, maar ook hij heeft een controversieel politiek verleden. Petro was lid van de rebellengroep M-19, die van 1974 tot 1990 een gewapende strijd voerde tegen de Colombiaanse staat. De groep was op de FARC na de grootste guerrillabeweging in Colombia. Petro werd op 17-jarige leeftijd lid van de groep. In 1985 werd hij gearresteerd en veroordeeld voor verboden wapenbezit, en kreeg hij 18 maanden cel. Toen M-19 in 1990 demobiliseerde, vormden voormalige guerrilla’s een politieke partij die meedeed aan de verkiezingen. Petro kwam in 1991 voor het eerst in het parlement terecht, en maakte daarna nog eens een overstap naar een andere partij. In 2012 schopte hij het tot burgemeester van de hoofdstad Bogotá.

De tweede ronde van de presidentsverkiezingen zal plaatsvinden op 19 juni, toevallig op dezelfde dag van de tweede ronde in de Franse parlementsverkiezingen.