Nieuws

Hongarije wil hoofd Russisch-Orthodoxe Kerk van sanctielijst

02-06-2022 12:02

Patriarch Kirill van Moskou. Bron: Alexey Borodin via Shutterstock

Hongarije heeft besloten om toch nog even dwars te gaan liggen bij het zesde Europese sanctiepakket tegen Rusland. De landen waren er aanvankelijk uitgekomen, met een olieboycot die een uitzondering maakt voor Hongarije, Tsjechië en Slowakije. Nu Wil Boedapest dat de Russisch-Orthodoxe patriarch Kirill van de sanctielijst gehaald wordt.

Kirill van Moskou, sinds 2009 patriarch van meer dan 90 miljoen Russen, is sinds jaar en dag pleitbezorger voor de buitenlandse avonturen van president Poetin. Hij steunde de Russische annexatie van de Krim, de interventie in de Syrische Burgeroorlog, en nu de invasie in Oekraïne. Aan het begin van de invasie zei Kirill dat Oekraïne in handen was van kwade machten. Zijn steun aan Poetin heeft er in verschillende Westerse landen toe geleid dat Russisch-Orthodoxe kerkgemeenschappen zich hebben gedistantieerd van Moskou.

De Hongaarse bezwaren komen volgens Europese diplomaten onverwacht. De deal voor het sanctiepakket leek bijna rond woensdag, toen de Hongaarse delegatie de eis op tafel legde. Volgends Frankrijk is het te laat in het proces om nog terug te gaan naar de onderhandeltafel. Volgens de website euobserver gaf Hongarije geen reden voor de bezwaren, en klaagden sommige diplomaten dat Orbán al teveel ruimte heeft gekregen om de sancties uit te stellen.