Nieuws

Indonesië dropt mortiergranaten op Papoeadorpen: Parlement stelt vragen

03-06-2022 12:06

Indonesische legerhelikopter. Bron: Adithya nurfatoni via Shutterstock

De Indonesische veiligheidsdiensten zijn in een schandaal verstrikt geraakt over uit Servië geïmporteerde mortiergranaten. De bommen, die waren aangeschaft door de inlichtingendienst, blijken te zijn gebruikt om dorpjes in Nieuw-Guinea te bestoken.

Indonesië is al decennia verwikkeld in een strijd met rebellen die Nieuw-Guinea onafhankelijk willen maken. Deze regio bestaat uit twee provincies, Papoe en West-Papoe. Nieuw-Guinea werd in 1962 onder internationale druk overgedragen door Nederland, en wordt door Jakarta gezien als een integraal onderdeel van Indonesië. Veel inwoners van de regio maken zich echter boos over door hen ervaren discriminatie en exploitatie van natuurlijke hulpbronnen door Indonesische bedrijven. Ook worden de Papoea’s langzaam een minderheid in eigen regio door de immigratie van Indonesiërs uit andere delen van het land.

Het conflict lijkt sinds april vorig jaar weer te zijn opgelaaid, toen het afdelingshoofd van de inlichtingendienst in Nieuw-Guinea werd gedood in een hinderlaag. Vanaf oktober hebben helikopters en drones geregeld bombardementen uitgevoerd op dorpen die verdacht werden van steun aan rebellen. Een internationale onderzoeksorganisatie, het Conflict Armament Research, heeft nu achterhaald dat bommen die hierbij gebruikt zijn, afkomstig zijn uit een Servische levering van mortiergranaten.

De Indonesische inlichtingendienst, BIN, blijkt de 2500 granaten in oktober 2020 al te hebben gekocht van Servië. Tegen de regels in werd deze aankoop niet openbaar gemaakt aan de parlementaire toezichtcommissie. Ook kocht de BIN 3000 elektronische ontstekers. De mortiergranaten werden vervolgens omgebouwd zodat ze vanuit de lucht geworpen konden worden. Een Indonesische generaal verduidelijkte tegenover het parlement dat de inlichtingendienst alleen aan dergelijke wapens kan komen voor de zelfverdediging van agenten, of om mee te trainen. Hier is in dit geval duidelijk geen sprake van geweest. De situatie leidt tot veel gefrustreerde parlementsleden, die vinden dat ze tegen een muur van geheimhouding aanlopen.