Nieuws

Strijdende partijen in Syrië maken zich op voor Turkse operatie

07-06-2022 13:25

Bron: kirill makarov via Shutterstock

De strijdende partijen in Syrië lijken zich klaar te maken voor de aangekondigde Turkse operatie in het noorden van het land. De Turkse regering kondigde vorige week een nieuwe operatie aan om de steden Tell Rifaat en Manbij te veroveren. De operatie moet een groter deel van de Turks-Syrische grens uit handen nemen van groepen die Turkije als terroristisch beschouwt.

De door Koerden gedomineerde Syrische Democratische Strijdkrachten ,SDF in het Engels, zeggen nu dat ze samen zullen werken met het regeringsleger om een Turkse inval te stoppen. De rebellengroep beheerst het noordoosten van het land. De beslissing werd naar verluid genomen tijdens een crisisbijeenkomst tussen rebellenleiders en de Syrische regering van Bashar al-Assad. Het regeringsleger kwam na een eerdere Turkse inval ook tot een akkoord met de SDF om gezamenlijke patrouilles uit te voeren. Turkije durfde toen geen directe confrontatie aan te gaan met de Syrische staat, uit angst dat dit tot een aanvaring met Rusland zou leiden.

Turkije steunt echter nog wel de soennitische rebellen in de regio Idlib. Bij eerdere operaties tegen de SDF, zoals die in de regio van Afrin, zei Turkije dat het vooral deze rebellen waren die gebieden ”bevrijden” van terroristen. Turkije steunt onder andere de islamitische beweging Jabhat al-Nusra. Het Russische leger zegt in de afgelopen dagen een toenemende activiteit waar te nemen onder rebellengroepen in Idlib. De rebellen zouden vaker gevechtstrainingen uitvoeren, en reserves opbouwen voor een mogelijke escalatie. Ook zouden er twee regeringssoldaten gewond zijn geraakt bij twee beschietingen door de rebellen.

De Russische Buitenlandminister Lavrov zal morgen een bezoek brengen aan Ankara om de oplopende spanningen te bespreken. Rusland heeft Troepen gestationeerd in Syrië. Volgens de soennitische rebellen zou Rusland bezig zijn om samen met het Syrische leger posities te versterken in Manbij en Tell Rifaat. Ook de Amerikanen hebben hun zorgen geuit richting Turkije over de operatie. De VS heeft nog een troepenaanwezigheid in gebied dat beheerst wordt door de SDF.

Maandag zei de Turkse minister van Defensie, Hulusi Akar, dat het land vastberaden door zal gaan met het bestrijden van terrorisme. Hij beschreef het Turkse handelen als ”principieel, open, transparant, en in overeenstemming met het internationaal recht.” De minister kon niets zeggen wanneer de operatie van start zal gaan, maar zei dat Turkije ”op het juiste moment en de juiste plaats zal doen wat nodig is.” De afgelopen tijd heeft Turkije weer doelen van de SDF beschoten. Dit doet het land echter al veel langer, en is op zich geen bewijs van een naderend offensief.

En om het cirkeltje rond te maken: De Syrische staatsmedia beschuldigt Israël van een luchtaanval op doelen van het Syrische leger. Israëlische vliegtuigen zouden iets voor middernacht ten zuiden van Damascus legerdoelen hebben bestookt. Luchtafweergeschut zou de meeste raketten hebben onderschept, en er zouden geen doden of gewonden zijn gevallen. Israël voert wel vaker luchtaanvallen uit in Syrië, maar doet hier liever geen officiële uitspraken over. Naast het Syrische leger zijn ook Iran en Hezbollah regelmatig doelwit van dit soort aanvallen.