Nieuws

Zuid-Afrika is boos op Ryanair vanwege Afrikaanse taaltest voor reizigers

07-06-2022 12:12

Boeing 737-800 van Ryanair. Bron: Rebius via Shutterstock

De Zuid-Afrikaanse regering zegt versteld te staan van een nieuwe maatregel die de Ierse vliegmaatschappij Ryanair sinds een week toepast. Het bedrijf zegt te willen voorkomen dat mensen invliegen met Zuid-Afrikaanse neppaspoorten, en vraagt reizigers uit het land om een taaltest af te leggen. Er is echter een probleempje: De test is in het Afrikaans, en die daal wordt door maar 13 procent van het land gesproken. Het is bovendien de taal van de blanke Afrikaanders, en dat maakt het gebruik ervan voor veel zwarte Zuid-Afrikanen nogal gevoelig.

Zuid-Afrika zegt dat het regelmatig informatie deelt met vliegmaatschappijen over het herkennen van frauduleuze reisdocumenten. Bovendien bestaat er al een screeningsprocedure waarmee passagiers gecontroleerd kunnen worden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dan ook niet te begrijpen waarom Ryanair het nodig vindt om een taaltest in te voeren.

Ryanair is op Twitter ondertussen heel erg stil. Voor het weekend had het team nog de grootst mogelijke lol met het jubileum van de Britse koningin. Het is dan ook een Iers bedrijf.