Politiek

FvD-raadslid Helmond weg uit gemeenteraad na nazivergelijkingen op ‘anoniem’ Twitter-account

09-06-2022 22:54

Thierry Baudet, FVD
Dutchmen Photography / Shutterstock.com. Bewerkt door TPO.

Manfred Smol, raadslid voor Forum voor Democratie in Helmond, vertrekt uit de gemeenteraad na ophef over een Twitteraccount. Dat heeft de fractievoorzitter van de partij, Theo Heller, donderdag laten weten tijdens een raadsvergadering.

Op het account werden tientallen berichten geplaatst waarin onder anderen politici als Mark Rutte en Hugo de Jonge worden vergeleken met nazi-kopstukken, zo meldt Omroep Brabant. Uit onderzoek van de omroep bleek vorige week dat Smol achter het account zat.

Geen werkbare optie meer

De fractie besprak de commotie over het account afgelopen dinsdagavond. Daarna heeft Smol “aangegeven dat hij vindt dat zijn positie als raadslid, gezien de ontstane ophef, geen werkbare optie meer is”, aldus fractievoorzitter Heller.

Op het account, dat sinds 2010 bestond, werden onder meer gefotoshopte foto’s van Rutte en De Jonge in nazi-uniform gedeeld. Vorige week, nadat Omroep Brabant meldde dat Smol achter het account zat, werd het verwijderd. Forum voor Democratie in Helmond nam toen al afstand van “alle uitingen die niet door de beugel kunnen”, aldus Heller.
Anp

Screenshots van het reeds verwijderde ‘anonieme’ Twitter-account dat werd beheerd door Manfred Smol (via Omroep Brabant):