Nieuws

Indiase regeringspartij ligt overhoop met moslimwereld vanwege Mohammed-uitspraken woordvoerder

09-06-2022 13:03

Indiase premier Narendra Modi. Bron: Madhuram Paliwal via Shutterstock

De BJP, de regerende partij van de Indiase premier Modi, is verwikkeld geraakt in een diplomatieke rel. Een woordvoerder van de partij, Nupur Sharma, deed tijdens een Tv-debat schreeuwpartij uitspraken over de profeet Mohammed en zijn vrouw. Sharma werd afgelopen zondag geschorst, maar de rel lijkt alleen maar groter te worden. Ook BJP-mediamanager Naveen Jindal werd door de partij ontslagen voor uitspraken die hij deed op Twitter.

Uit de meeste berichtgeving wordt niet duidelijk wat Sharma nou precies moet hebben gezegd. De meeste artikelen herhalen enkel dat het om de profeet ging, zijn vrouw, en dat het heel erg beledigend was. Een islamitische commentator had wat beelden van het incident in zijn video. Als de ondertiteling klopt zei Sharma dit: ”you are marrying a 6 year old girl and having sex with her when she turns 9. who did this you know? prophet Mohammed.”

Uitspraken op 2:13 in de onderstaande video. De Youtuber geeft vervolgens een waslijst aan kind huwelijken in het hindoeïsme en andere religies. Het kwam nog wel eens voor.

De uitspraken die Jindal de kop kosten waren van gelijke aard. Hij beschuldigde de profeet van verkrachting. In de tweet, die niet meer terug te vinden is op zijn account, verwijst hij naar de leeftijd van Mohammed en zijn derde vrouw Aïsha op de sluiting en consummatie van hun huwelijk.

Een reeks islamitische landen hebben inmiddels hun beklag gedaan, en op veel plaatsen wordt regelmatig gedemonstreerd tegen de uitspraken. In India zelf zijn veiligheidsmaatregelen genomen na signalen dat militante islamitische organisaties aanslagen kunnen plegen vanwege het incident. In de Golstaten groeit de roep om een boycot van Indiase producten. Nupur Sharma zegt zelf dat ze de uitspraken deed omdat haar tegenstander in het debat een hindoegod beledigd zou hebben. Ze neemt de uitspraken inmiddels terug.

Wilders

PVV-leider Geert Wilders heeft op Twitter meerdere keren zijn steun uitgesproken voor Sharma en Jindal. Ook verscheen hij de afgelopen dagen een paar keer op de Indiase televisie om over het incident te spreken.