Nieuws

Man uit Californië aangeklaagd voor poging tot moord op lid hooggerechtshof

09-06-2022 09:00

Demonstranten tegen de benoemding van Kavanaugh. Bron: Christopher Penler via Shutterstock

In de Amerikaanse staat Maryland is een man gearresteerd voor het beramen van een moord op een lid van het hooggerechtshof. De 26-jarige Nicholas Roske uit Californië werd gisterochtend gearresteerd omdat hij het voorzien zou hebben op rechter Brett Kavanaugh. Hij was gewapend met een pistool, een koevoet, en pepperspray. Twee politieagenten zagen in de nacht van dinsdag op donderdag een zwartgeklede man in de buurt van de woning van Kavanaugh. Roske zou volgens het politierapport bedreigingen hebben geuit richting Kavanaugh via een noodhulplijn, en gezegd hebben dat hij met kampt met suïcidale gedachtes.

In hechtenis vertelde Roske een detective dat hij boos was over de mogelijke herroeping van Roe v. Wade, het oordeel uit 1973 waarmee het hooggerechtshof abortusrechten in het hele land veiligstelde. Ook maakte hij zich boos over de koers van het hof inzake wapenwetgeving. In beide kwesties zag hij Brett Kavanaugh als een van de boosdoeners. Het hooggerechtshof moet binnenkort beslissen over een wet uit New York die grenzen stelt aan het recht om in het openbaar een verhuld wapen te dragen. Roske gaf bovendien aan dat de recente reeks schietpartijen invloed had gehad op zijn beslissing, en dat hij van plan was zijn leven betekenis te geven door Kavanaugh te doden. Hij vond het adres van de rechter online.

President Biden en Republikeinse en Democratische leiders hebben de daden van Roske inmiddels veroordeeld. Het Congres werkt op het moment aan wetgeving die het mogelijk maakt om leden van het hof en hun families dag en nacht beveiliging te geven. Dit moet uitgevoerd worden door de politiedienst van het hooggerechtshof zelf. die bewaakt normaliter het hof, maar moet ook ingezet kunnen worden bij de woningen van de rechters.