Nieuws

Britse asielplannen Rwanda dreigen in de rechtbank de verzanden

13-06-2022 11:07

Schip van de Britse kustwacht brengt migranten aan wal bij Dover. Bron: Sean Aiden Calderbank via Shutterstock

De plannen van de Britse regering om asielzoekers op te vangen in Rwanda lijken vast te lopen. Deze week zouden de eerste vluchten plaats moeten vinden naar het Centraal-Afrikaanse land, maar asieladvocaten doen hun uiterste best om zoveel mogelijk mensen in het Verenigd Koninkrijk te houden. Prity Patel, de minister van Binnenlandse Zaken, kan mogelijk maar 10 van de 130 geplande asielzoekers op het vliegtuig zetten. De juridische tegenspoed leidt tot de roep in conservatieve kringen om drastische veranderingen door te voeren in de mensenrechtenwetgeving.

De Rwanda-plannen van de conservatieve regering liggen al sinds hun openbaarmaking onder vuur. Om mensensmokkel via het kanaal te ontmoedigen moeten illegale migranten voortaan opgevangen worden in derde landen. Rwanda is het eerste land waarmee het Verenigd Koninkrijk afspraken heeft gemaakt. De migranten zouden via het vliegtuig daarnaartoe worden gevlogen en worden opgevangen. Hun asielprocedure moet vervolgens buiten het Verenigd Koninkrijk af worden gewacht. Dit moet voorkomen dat ze in de illegaliteit verdwijnen. Als asielzoekers in he Verenigd Koninkrijk worden afgewezen, krijgen ze volgens het plan alsnog de kans om in Rwanda asiel aan te vragen.

Het daadwerkelijk naar Rwanda verplaatsen van de asielzoekers lijkt nu in de rechtbank vast te lopen. De advocaten van de 130 migranten tekenen massaal bezwaar aan op basis van de Human Rights Act. Een kleinere groep tekent bezwaar aan op grond van wetgeving die moderne slavernij tegen moest gaan. Deze wet werd ingevoerd onder de conservatieve Theresa May, juist in de hoop dat het uitbuiting en mensenhandel zou helpen bestrijden. Sommige asielzoekers claimen nu het slachtoffer te zijn geweest van mensenhandel, en hopen zo hun vervoer naar Rwanda uit te kunnen stellen.

Prity Patel zegt nu te kijken of de wetgeving omtrent moderne slavernij aangepast kan worden, zodat die barrière weggenomen wordt. De conservatieve parlementariër John Hayes gaat zelfs verder, en stelt dat de Human Rights Act ook aan moet worden gepast. In het uiterste geval maar moet de wetgeving worden herroepen, om zo te voorkomen dat asielzoekers en hun advocaten er misbruik van maken.

Naast de individuele migranten zijn er ook organisaties die proberen om via de rechter de vluchten te stoppen. Een aantal organisaties die zich inzetten voor migranten stellen dat Rwanda de eigen rechtstaat niet op orde heeft. Rechtsbijstand en vertalingsdiensten zouden in Rwanda niet of niet voldoende voorhanden zijn. Ook wordt Rwanda zelf beschuldigd van mensenrechtenschendingen, zoals waar het om lhbt-rechten gaat. Dit laatste werd weersproken door de Rwandese minister van Justitie, Doris Uwicyeza, die erop wijst dat homoseksualiteit in het land niet illegaal is. De minister zegt ook dat de Rwandese genocide ervoor heeft gezorgd dat het land strenge wetgeving heeft tegen haat zaaien.