Nieuws

Britse rechtbank laat asielvluchten naar Rwanda doorgaan, eerste vlucht vertrekt vandaag

14-06-2022 12:47

Bron: Vytautas Kielaitis via Shutterstock

Een Britse rechtbank heeft een kort geding verworpen waarmee geprobeerd werd om de asielvluchten naar Rwanda te stoppen. Het laatste juridische lijkt daarmee voorlopig weggenomen. De regering van Boris Johnson is van plan om vandaag nog met de vluchten te beginnen. De regering verdedigt het plan om asielzoekers naar Centraal-Afrika te sturen met het argument dat zo illegale migratie en mensensmokkel tegengegaan moet worden. Volgens activisten en advocaten die tegen de plannen zijn, maken juist de Britse en Rwandese regering zich zo schuldig aan mensenhandel.

De Britse regering laat weten dat de eerste vlucht naar Rwanda zal vertrekken, ongeacht hoeveel mensen er daadwerkelijk aan boord zitten. Bijna alle mensen die deze week naar Rwanda gestuurd zouden worden, hebben in de rechtbank bezwaar aangetekend. Van de 130 mensen zitten er mogelijk maar 7 op de eerste vlucht. Premier Johnson zegt dat de asieladvocaten die de deportaties tegenhouden zich medeplichtig maken aan de activiteiten van criminele bendes.

Ondertussen roert ook de Anglicaanse kerk zich. 25 bisschoppen, die tevens lid zijn van het Britse Hogerhuis, en de aartsbisschop van Canterbury hebben zich in een verklaring tegen de plannen van de regering gekeerd. Ze noemen die in strijd met de ”christelijke traditie” van het Verenigd Koninkrijk, en noemen het gevoerde migratiebeleid immoreel.