Nieuws

Ethiopische regering gaat onderhandelen met rebellen Tigray

14-06-2022 14:03

Demonstratie in Canada voor Tigray. Bron: Wandering views via Shutterstock

De Ethiopische premier Abiy Ahmed heeft bekend gemaakt dat een commissie in het leven wordt geroepen die moet gaan onderhandelen met de regering in Tigray. De noordelijke provincie verkeert sinds november 2020 in een staat van oorlog met de rest van het land, nadat de regionale regeringspartij en premier Ahmed elkaar illegitiem verklaarden. Sindsdien woedt een conflict dat aan 300-500.000 mensen het leven gekost heeft, grotendeels door hongersnood die is veroorzaakt door een blokkade van Tigray. Mogelijk komt daar nu een eind aan, al zijn eerdere pogingen om naar de onderhandelingstafel te gaan gestrand. De plaatsvervangend premier, Demeke Mekonnen, zal de commissie leiden, en heeft 10 tot 15 dagen de tijd gekregen om uit te werken waarover de onderhandelingen zullen gaan.

TPLF

De regeringspartij in Tigray, het Volksbevrijdingsleger van Tigray (TPLF), is een autocratische organisatie naar marxistisch-leninistisch model. De groep vocht in de jaren ’70 en ’80 een burgeroorlog uit tegen de Derg, een ander marxistisch regime dat in 1974 de oude keizer had verdreven, en een schrikbewind voerde. Ethiopië werd vanaf 1987 geregeerd door een coalitie van partijen, waarbinnen het TPLF met de scepter zwaaide. Abiy Ahmed had tijdens de burgeroorlog aan de kant van de TPLF tegen de Derg gevochten. Hij leerde Tigrinya, de taal die binnen de organisatie werd gebruikt, maar is zelf kind uit een gemengd huwelijk. Zijn vader was een etnische Oromo, en tevens moslim. Zijn moeder was een christelijke Amhara. Zelf is Ahmed evangelisch christelijk. Toen Abiy Ahmed in 2018 premier werd begon hij hervormingen door te voeren, waaronder een reorganisatie van de regeringspartij. Het TPLF zag dit als een centralisatie van macht onder zijn persoon, en kwam in verzet.

Hongersnood

De provincie Tigray ligt ingesloten tussen vijandige partijen. De zuidelijke staat Amhara en het oostelijke Afar staan aan de kant van de federale regering. Eritrea, dat zich in 1993 formeel losmaakte van Ethiopië, vecht nu mee tegen de regering in Tigray. In Eritrea zou nog veel wrok bestaan tegen het TPLF, omdat men tegen deze partij voor de eigen onafhankelijkheid moest vechten. De situatie leidde ertoe dat Tigray vanaf het begin van het conflict met een blokkade van voedsel en hulpgoederen te maken kreeg.