Nieuws

OM: Van Lienden & co worden nu ook verdacht van witwassen

14-06-2022 08:09

Sywert van Lienden
Sywert van Lienden bij OP1.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de oprichters van de stichting Hulptroepen Alliantie nu ook van witwassen. Sywert van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel riepen die stichting in het leven om zogenaamd belangeloos mondkapjes te leveren aan de zorg. Later bleken ze hier wel degelijk winst mee te maken. Het drietal werd al door het OM verdacht van oplichting en verduistering. Bronnen bevestigen nu aan het NRC dat de aanklacht afgelopen mei is uitgebreid met witwassing.

Het drietal voerde vanaf maart 2020 een flinke pr-strategie. Als onderdeel van hun verkooppraatje de boodschap dat de mondkapjes zonder winstmarge verkocht zouden worden.

Pas later bleek dat het drietal miljoenen doorstuurde naar een tweede project, de bv Relief Goods Alliance. Van dit bedrijf waren ze alle drie aandeelhouders, en hiermee werd toch winst gemaakt. Dit leverde aanklachten op voor verduistering en oplichting van zakelijke partijen. Uit de Relief Goods Alliance betaalden de drie zichzelf vervolgens miljoenen aan dividend uit. Deze laatste stap komt volgens het OM nu neer op witwaspraktijken, omdat de mannen zo ogenschijnlijk legaal geld ontvingen dat was verdient via een misdrijf.