Nieuws

Maatschappelijke organisaties maken bezwaar tegen CBS-indeling migratielanden

16-06-2022 13:59

Reizigers op luchthaven Schiphol. Bron: 1000 Words via Shutterstock

Een groep maatschappelijke organisaties vraagt het Centraal Bureau voor de Statistiek in een open brief om de manier waarop nu gegevens worden verzameld over migratieachtergrond aan te passen. De brief is gericht aan ministers van Gennip van sociale zaken en werkgelegenheid en Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Het CBS werkt sinds begin dit jaar al met een aangepast systeem, na eerdere kritiek op het gebruik van de termen ”Westerse” en ”niet-Westerse” migrant. Ook de begrippen ”eerste” en ”tweede generatie” zijn aangepast. Alleen in het buitenland geboren inwoners worden voortaan ”migranten” genoemd. Mensen van wie één of beide ouders in het buitenland zijn geboren, worden nu ”kinderen van migranten” genoemd. Hiermee komt dus een einde aan het tellen van generaties bij migrantengezinnen. Mensen die niet zelf geïmmigreerd zijn, en van wie beide ouders in Nederland zijn geboren, komen voortaan onder het kopje ”Nederlander” in de statistieken te staan.

Ook werkt het CBS nu met een nieuwe hoofdindeling op basis van werelddelen. Deze zijn: Europa (exclusief Nederland zelf natuurlijk), Afrika, Azië, Amerika en Oceanië. Bij de ”klassieke migratielanden” wordt het herkomstland apart bijgehouden. Dit gaat om Turkije, Marokko, Suriname, Indonesië en de Nederlandse Cariben.

De ondertekenaar van de open brief maken om een aantal redenen bezwaar tegen de nieuwe indelingen, die ze ”uiterst zorgwekkend” noemen. Zo zou de nieuwe indeling wij/zij-denken in de hand werken, en geen recht doen aan de realiteit. Ook willen de ondertekenaars wel eens weten welke personen er precies zijn geraadpleegd bij het tot stand komen van de nieuwe regels, en op basis van welke criteria deze personen zijn gevraagd om hun zegje te doen.

Ook zou de nieuwe indeling ”koloniaal denken en institutioneel uitsluiten” in de hand werken. De indeling impliceert namelijk een rangorde waarbij Nederland ”het hoogst is”. Dat volgens dezelfde logica de rangorde ook impliceert dat Amerika en Oceanië lager zijn dan Europa, Afrika en Azië, blijft onvermeld.

Als alternatief moet het CBS de term ”Nederlandse-Nederlanders” gebruiken waar eerder ”allochtoon” of ”Nederlander” bedoeld werd. ”Kinderen van migranten” moet echter ook ”Nederlandse-Nederlander” worden, want de kinderen zijn immers hier geboren. De indeling naar werelddeel moet ook verdwijnen. In plaats daarvan moeten migranten aangemerkt worden met een koppelwoord, zoals Duitse-Nederlander of Indonesische-Nederlander. Ook moet er oog zijn voor de ”diversiteit binnen groepen”. Zo moet er bij Surinamers rekening gehouden worden met een aparte Javaanse, inheemse, o Hindoestaanse afkomst.

Op het moment van schrijven hebben 34 organisaties hun handtekening onder de brief gezet, en nieuwe organisaties kunnen zich melden.