Nieuws

Europese Commissie: Geef Oekraïne kandidaat-lidmaatschap Europese Unie

17-06-2022 13:39

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Bron: Alexandros Michailidis via Shutterstock

De Europese Commissie heeft vandaag het advies uitgebracht dat Oekraïne een kandidaat-lid moet worden van de EU. Volgens Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft het land in de afgelopen jaren belangrijke stappen gezet om hiervoor in aanmerking te komen. Het advies komt niet onverwacht. Gisteren spraken onder meer de Franse president Macron en de Duitse kanselier Scholz zich uit voor kandidaat-lidmaatschap.

Von der Leyen zegt wel dat Oekraïne nog veel werk te verzetten heeft. Zo moet de corruptie verder worden aangepakt, en moet iets worden gedaan aan de macht van Oekraïense oligarchen, die nog steeds een stevige invloed op de politiek hebben. Oekraïne kan voor de kandidatuur zeker op veel steun rekenen in bij andere voormalige Oostbloklanden die in de afgelopen decennia EU-lid werden. Een aantal landen in West-Europa, waaronder Nederland, twijfelen nog over de vraag of kandidaat-lidmaatschap op zijn plaats is. Ook Denemarken, België en Portugal hebben hun zorgen geuit.

De Commissie deed ook uitspraken over twee andere landen die EU-lid willen worden. Moldavië kan versneld kandidaat-lid worden, maar moet werk maken van het bestrijden van georganiseerde criminaliteit. In Georgië is het nog te slecht gesteld met de persvrijheid en de onafhankelijke rechtsspraak, en is kandidaat-lidmaatschap nog niet aan de orde. De huidige kandidaat-leden van de EU zijn Turkije, Montenegro, Noord-Macedonië, Albanië en Servië.