ThePostOnline

Moskou eist onmiddelijk einde aan Litouwse blokkade van Kaliningrad

21-06-2022 11:44

Kaliningrad. Bron: Tsuguliev via Shutterstock

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zinspeelt op tegenmaatregelen als Litouwen de blokkade van de Kaliningrad oblast niet ongedaan maakt. Wat die tegenmaatregelen precies zijn werd niet duidelijk gemaakt. De Litouwse regering liet vorige week vrijdag weten dat het de Russische oblast af zou snijden van transportroutes over land. Kaliningrad ligt los van Rusland, en zit ingesloten tussen Polen en Litouwen. De regio is erg afhankelijk van de spoorverbinding met Rusland, en die loopt via Litouwen. Dat laatste land voert nu in overeenstemming met Europese sancties een blokkade uit. Rusland heeft inmiddels de ambassadeur van de Europese Unie op het matje geroepen.

Volgens het bestuur van de oblast hoeven mensen niet te vrezen voor problemen, en kunnen voorraden ook via zee worden ingevoerd vanuit Sint-Petersburg. Toch moet het een gevoelige klap zijn voor Kaliningrad, dat voor handel en toerisme erg afhankelijk was van de Europese Unie. De overheid heeft mensen gevraagd om niet te gaan hamsteren. Daar lijkt echter niet iedereen gehoor aan te geven.

Königsberg

De stad Kaliningrad droeg voor 1945 nog de naam Königsberg, Koningsbergen in het Nederlands, en maakte deel uit van het Duitse Oost-Pruisen. Toen oostelijke delen van Duitsland na de Tweede Wereldoorlog aan Polen werden gegeven, nam de Sovjet-Unie Königsberg over. De Duitse bevolking werd naar het westen gedreven, of was al gevlucht voor het Rode Leger. De stad werd vernoemd naar Mikhail Kalinin (1875-1946). Kalinin was een vooraanstaand revolutionair en lid van het politbureau, het uitvoerend orgaan van de communistische partij. De communisten hadden de neiging om belangrijke leden te eren met het vernoemen van plaatsen, zelfs al waren de leden nog in leven. Vandaag de dag wonen er een miljoen mensen in de gelijknamige oblast, voor het merendeel etnische Russen. In de stad Kaliningrad zelf wonen meer dan 430.000 mensen. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie bleef Kaliningrad onderdeel uitmaken van Rusland, terwijl de drie Baltische staten onafhankelijk werden.