Nieuws

Openbaar aanklager: Ghislaine Maxwell verdient celstraf van 30-55 jaar voor misbruik

23-06-2022 09:44

Thurgood Marshall rechtbank in New York waar Maxwell werd berecht. Bron: Lev Radin via Shutterstock

De aanklager in de zaak tegen de Britse Ghislaine Maxwell heeft een strafeis gesteld tussen de 30 en 55 jaar. Maxwell werd in december door een federale jury schuldig bevonden aan vijf aanklachten. Ze hielp de Amerikaanse miljonair Jeffrey Epstein met het in contact komen met en misbruiken van kwetsbare jonge meisjes. Epstein was zelf al eens veroordeeld voor een vergelijkbare aanklacht, maar werd in 2019 opnieuw gearresteerd. Hij werd dood aangetroffen in zijn cel in de gevangenis in New York waar hij vast zat. De camera’s stonden uit en de beveiligers hadden zitten slapen. Volgens de gevangenis had hij zich verhangen met zijn beddengoed.

Maxwell was vervolgens de enige van het koppel die nog vervolgd kon worden. Na een tijdje van de aardboden verdwenen te zijn, werd ze door de FBI gearresteerd in een buitenverblijf in de staat New Hampshire. Volgens haar advocaat zou ze veel minder lang gestraft moeten worden dan de aanklagers willen. Maxwell zou als zondebok op worden gevoerd voor de misdaden van haar vriend, juist omdat die niet langer vervolgd kan worden. Ghislaine Maxwell is 60 jaar oud en zal bij een lange celstraf waarschijnlijk in de gevangenis overlijden. Een definitieve uitspraak wordt op 28 juni verwacht.

Tijdens de rechtszaak werden vier vrouwen gehoord die getuigden misbruikt te zijn door Epstein. Volgens hen speelde Maxwell hierbij een centrale rol en was ze bijna net zo schuldig als hij. Maxwell zit vast in het Metropolitan Detention Center in Brooklyn, New York. Dit is niet dezelfde gevangenis waar Epstein vastzat. Dat was het Metropolitan Correction Center in Lower Manhattan. Ook opgesloten in Brooklyn zit de zanger R. Kelly, die wordt vervolgd voor kindermisbruik en mensenhandel. De voormalig president van Honduras, Juan Orlando Hernandez Alvarado, zit eveneens opgesloten in het ”MDC”. Hij wordt verdacht van cocaïnehandel en zit opgesloten in afwachting van zijn rechtszaak.