Nieuws

Amerikaanse Senaat stemt voor nieuwe vuurwapenwetgeving

24-06-2022 11:59

Vuurwapenshow in Kansas City. Bron: Wirestock Creators via Shutterstock

De Amerikaanse Senaat heeft donderdagavond voor een nieuw pakket maatregelen gestemd die het vuurwapengeweld tegen moet gaan. Volgens CNN gaat het om de belangrijkste federale wetgeving op het gebied van vuurwapens sinds 1994. In dat jaar werd een (inmiddels verlopen) verbod ingevoerd op de productie van semiautomatische vuurwapens voor verkoop aan burgers, de ”Assault Weapons Ban”. De huidige maatregelen verbieden geen wapens, maar zetten wel geld opzij voor andere maatregelen die op termijn vuurwapengeweld terug moeten dringen.

Geld en regelgeving

Volgens de wet moeten er miljoenen dollars extra naar geestelijke gezondheidszorg. Vooral de Republikeinen wijzen bij schietpartijen naar de geestelijke toestand van de daders, om zo te benadrukken dat restricties op wapenbezit alleen geen oplossing zijn. Ook moet er extra worden geïnvesteerd in de veiligheid op scholen. Daarnaast moeten de achtergrondcontroles voor aspirant-wapenbezitters in de leeftijd van 18 tot 21 jaar worden uitgebreid. Veel plegers van vuurwapengeweld vallen in deze leeftijdscategorie. Staten moeten aangemoedigd worden om het strafblad van minderjarigen mee te nemen bij achtergrondcontroles.

Boyfriend loophole

Ook komt er een aanpassing in wie wel en wie niet uitgesloten kan worden van vuurwapenbezit na geweld in de relationele sfeer. Nu is het zo dat mensen, meestal mannen, die worden veroordeeld voor huiselijk geweld uitgesloten worden van wapenbezit. Dit geldt in de meeste staten echter alleen als de partners in kwestie wettelijk getrouwd zijn, samenwonen, of samen een kind hebben.

Hetzelfde moet nu gaan gelden voor situaties waarin de partners een intieme relatie hebben zonder getrouwd te zijn. De ”boyfriend loophole” maakte het mogelijk voor partners die hun vriendin mishandelen om alsnog een wapen te kopen. Verschillende staten hadden hier al wetgeving voor gemaakt, maar nu komt er ook wetgeving op federaal niveau.

Tweepartijenstelsel

De wet wordt in de Amerikaanse pers gevierd als een zeldzame doorbraak bij een zeer gevoelig onderwerp. Wel wordt benadrukt dat de Democraten water bij de wijn hebben moeten doen om steun te krijgen van een deel van de Republikeinen. President Biden noemde de maatregelen een stap in de goede richting, maar had ook een verbod op grote magazijnen en op semiautomatische wapens gewild. Dit zat niet in de nieuwe wet. 65 senatoren stemden voor, en 33 stemden tegen.15 Republikeinen sloten zich aan bij hun Democratische collega’s om de wet een ruime meerderheid te geven. Het Huis van Afgevaardigden moet binnenkort over de wet stemmen, waarna president Biden nog zijn handtekening moet zetten.