Nieuws

Politieteams Rotterdam en Antwerpen jagen samen op cocaïneroutes

24-06-2022 09:21

Politieboten in de haven van Rotterdam. Bron: Wirestock Creators via Shutterstock

Sinds twee maanden werken de politieteams van Rotterdam en Antwerpen samen in een nieuwe taskforce voor de drugshandel. De Telegraaf kreeg een kijkje achter de schermen. De Quick Response Unit van de Taskforce Cocaïnestromen Fortius moet ervoor zorgen dat de drugssmokkel in beide havensteden beter aangepakt wordt. Het team kan zo beter reageren op criminele netwerken, die het havengebied van Rotterdam en Antwerpen als één werkterrein beschouwen. Door beter samen te werken hoopt de politie meer resultaat te boeken. De eenheid wordt aangestuurd vanuit een geheime locatie in Nederland.

Colombia

De roep om betere samenwerking klinkt al langer. Burgemeesters Ahmed Aboutaleb van Rotterdam en Bart de Wever van Antwerpen brachten eind januari samen een bezoek aan Colombia. Daar kregen ze te zien hoe de Colombiaanse overheid de drugshandel aan probeert te pakken. De twee burgemeesters kwamen toen al met de oproep dat er meer samenwerking nodig was tussen Europese landen om de drugshandel tegen te gaan. Ook zouden ladingen fruit altijd gecontroleerd moeten worden, omdat deze een belangrijke manier zijn om cocaïne te vervoeren. Daarnaast moesten de havens beter worden beveiligd, onder andere met kunstmatige intelligentie, en moest er meer coördinatie komen met landen waar de drugs vandaag komen.

In 2021 werd in Rotterdam 70 ton cocaïne onderschept, een recordhoeveelheid. In Antwerpen werd zelfs 90 ton onderschept, waarvan het merendeel bedoeld was voor Nederland. Voor beide havens was dit een forse stijging in de hoeveelheid onderschepte drugs ten opzichte van het jaar daarvoor. De Quick Response Unit heeft in twee maanden al 8000 kilo cocaïne en 500 kilo heroïne onderschept. Ook zijn er twaalf mensen opgepakt die worden verdacht van drugssmokkel.