Nieuws

Soedan beschuldigt Ethiopië van executie militairen en burgers

27-06-2022 16:51

Bron: Danielo via Shutterstock

Het Soedanese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Ethiopië ervan beschuldigd zeven Soedanese soldaten en een burger te hebben geëxecuteerd. De mensen zouden afgelopen woensdag op Soedanees grondgebied zijn ontvoerd, en in Ethiopië zijn doodgeschoten. Vervolgens zouden de lichamen tentoongesteld zijn door Ethiopische troepen. Soedan noemt de Ethiopische daden ”verraderlijk”, en belooft dat er een gepast antwoord komt. Het land zegt dat de actie ”in strijd is met alle wetten en oorlogsgebruiken en internationaal humanitair recht”.

Reactie

Het Soedanese persbureau SUNA bracht het nieuws gisteren naar buiten. Volgens een woordvoerder van de Soedanese strijdkrachten werden de moorden uitgevoerd door het Ethiopische leger. er werd dus niet gewezen naar een van de vele milities of regionale troepenmachten die in het land meevechten aan de kant van de overheid.

Ethiopische autoriteiten hebben nog geen officiële reactie gegeven op de beschuldigingen. Een anonieme hoge overheidsfunctionaris zegt wel tegen Reuters dat de beschuldigingen nergens op gebaseerd zijn. Het incident, dat volgens Soedan op 22 juni plaatsvond, zou gefabriceerd zijn. Soedan heeft inmiddels de eigen ambassadeur teruggeroepen voor overleg, en de Ethiopische ambassadeur op het matje geroepen. Ook zegt het land bezig te zijn met een formele klacht bij de VN-Veiligheidsraad.

Spanning

De uiterst zware beschuldigingen zetten de gespannen relatie tussen de twee landen verder onder druk. Soedan kampt met een vluchtelingenstroom uit de Ethiopische regio Tigray. Burgers vluchten weg voor de oorlog die twee jaar geleden uitbrak tussen de regionale regering en de federale overheid. Tigray ligt ingesloten tussen vijandige partijen, en Soedan is de enige optie voor veel vluchtelingen.

Daarnaast bestaat er een langlopend conflict tussen beide landen over de bouw van de ”Grand Renaissance Dam”. Deze waterkrachtdam, waarvan de bouw in 2011 begon, is een bron van zorg bij Soedan en Egypte. De landen zijn bang dat de Nijl minder water krijgt wanneer Ethiopië het stuwmeer achter de dam gaat gebruiken voor irrigatie. Voor Ethiopië is de dam, die in de Blauwe Nijl ligt, juist een belangrijke bron van duurzame energie en water. De dam is afgelopen februari begonnen met het opwekken van elektriciteit.