Nieuws

Zorgt abortusuitspraak voor criminaliteitsexplosie in de VS?

27-06-2022 12:15

Pro-abortusdemonstrant voor het Hooggerechtshof. Bron: Tada Images via Shutterstock

Voor wie het gemist heeft: Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft vorige week vrijdag zoals verwacht Roe v. Wade herroepen. In 7 staten is abortus nu al verboden, en in nog eens 6 staten komt zeer binnenkort een verbod. Volgens een analyse van het Guttmacher Institute, een pro-abortus groep, zullen 26 staten naar alle waarschijnlijkheid stappen zetten om abortus geheel of gedeeltelijk te verbieden. Deze staten worden allemaal bestuurd door Republikeinen.

Trigger laws

Verschillende staten hadden in afwachting van het oordeel van de hoge rechters wetten ingevoerd die abortus zouden verbieden. Deze wetten waren vaak geschreven om onmiddellijk in werking te treden wanneer Roe v. Wade zou worden herroepen, zogenaamde ‘trigger laws’. Arkansas, Kentucky, Louisiana, Missouri, Oklahoma, South Dakota en Utah hebben Abortus nu verboden. Idaho, Tennessee en Texas zullen dit 30 dagen na het oordeel van het hof doen. Ook Mississippi, Wyoming en North Dakota werken momenteel aan een verbod.

Misdaad

Ondertussen schrijft Trouw over de mogelijke langetermijngevolgen van het verbod op abortus. De VS kent sinds de jaren ’90 een gestage daling in de criminaliteitscijfers. Begin 2000 wees een tweetal economen naar de legalisering van abortus als een deel van de oorzaak. John J. Donohue en Steven D. Levitt beargumenteerden dat dankzij legale abortus minder ongewenste kinderen geboren werden in arme huishoudens. Zo was er een daling in het aantal kindermoeders. Veel jonge criminelen die anders vanaf 1991 voor problemen hadden gezorgd, waren simpelweg nooit geboren. Donohue en Levitt concludeerden in 2020 nog dat abortus het aantal gewelddadige misdrijven, waaronder moord, met ongeveer de helft had doen afnemen. Diefstal liep terug met een derde. In staten die abortus voor 1973 al hadden gelegaliseerd, was de daling van de criminaliteit eerder ingezet.

Donohue en Levitt verwachten dan ook dat het terugdraaien van legale abortus voor meer criminaliteit zal zorgen, al duurt het nog twintig jaar voordat dit te zien is. Meer tienerzwangerschappen en alleenstaand moederschap betekent volgens hen dat meer jongeren opgroeien in een zeer slechte thuissituatie. Crimineel gedrag wordt voor die jongeren een uitvlucht. Ook zullen de gevolgen bij de ene bevolkingsgroep zwaarder zijn dan bij de andere. Legale abortus zorgde voor ongeveer 5 procent minder blanke tienermoeders, maar zelfs 10 procent minder bij de zwarte bevolking. Ook bij Latijns-Amerikaanse migrantengemeenschappen, sinds 1991 sterk in aantal gegroeid, is tienermoederschap een bovengemiddeld groot probleem.

Verzorgingsstaat

Het artikel in Trouw herhaalt een veelgehoord verwijt van de links-liberale kant richting anti-abortusactivisten. Dit maal komt het echter uit de mond van een conservatieve commentator, Matthew Walther van The Lamp: Als de conservatieve Amerikanen geen legale abortus willen, dan moeten ze ook maar opdraaien voor de sociaaleconomische gevolgen. Er moet dus meer geld naar de bijstand, kindertoeslag en zorgverlof. Dit zijn allemaal kostenposten waar fiscaal conservatieve Republikeinen doorgaans geen fans van zijn.