Nieuws

Kunstdieven plegen overval op klaarlichte dag bij Tefaf-beurs in Maastricht

28-06-2022 12:55

MECC evenementenhal waar Tefaf wordt georganiseerd. Bron: www.hollandfoto.net via Shutterstock

Kunstdieven hebben dinsdagmiddag een overval gepleegd op een kunstbeurs in Maastricht. De jaarlijkse Tefaf-beurs vindt plaats in het MECC evenementencentrum. De dieven sloegen met hamers vitrines stuk, en gingen ervandoor met de uitgestalde kunstobjecten. Het ging om vier mannen, netjes gekleed en gewapend met hamers en pistolen. Vervolgens loopt de groep op een drafje de zaal uit. De politie doet onderzoek naar het incident, en de beurs is korte tijd ontruimd. Inmiddels zijn de hallen weer geopend.

De politie laat inmiddels weten dat er twee aanhoudingen zijn geweest in verband met de zaak. Verschillende wegen en de Koning Willem Alexandertunnel zijn afgesloten voor verkeer. Nog onduidelijk is wat er precies is meegenomen. Volgens de NOS zeggen bezoekers dat de overval plaatsvond op de afdeling met oude kunst, en niet die met sierraden. Een kunsthandelaar die oude juwelen toonde op de afdeling, zegt dat er bij hem niets is buitgemaakt.

Tefaf

The European Fine Art Fair wordt jaarlijks georganiseerd in Maastricht, en staat wereldwijd bekend als een van de belangrijkste kunstbeurzen van Europa. Volgens de site kosten de kaartjes voor volwassenen tussen de 45 en 105 euro per stuk. Er zouden ongeveer 75.000 mensen op de beurs afkomen. Het jaarlijkse evenement, dat in 1988 voor het eerst werd gehouden, is dit jaar van 25 tot 30 juni geopend. Kunstliefhebbers die een dag eerder wilden komen hadden een uitnodiging nodig. Tefaf zorgde in 2020 nog voor een relletje, toen de organisatoren besloten de beurs ondanks corona door te laten gaan. Het evenement moest toch voortijdig worden afgebroken, omdat een kunstenaar positief werd getest.