Nieuws

Kabinet werkt aan plan voor rekeningrijden: Vanaf 2030 betalen per kilometer

30-06-2022 10:29

Snelweg A12. Bron: Rudmer Zwerver via Shutterstock

Bronnen zeggen tegen de Telegraaf dat het kabinet bezig is met een plan voor rekeningrijden. Automobilisten moeten vanaf 2030 per gereden kilometer gaan betalen. Het rekeningrijden is bedoeld als een alternatief voor de huidige wegenbelasting, en moet ongeveer evenveel geld opleveren. De eerste versie van het plan moet binnenkort gepresenteerd worden door minister Mark Harbers van Infrastructuur en staatssecretaris Marnix van Rij van Financiƫn.

Er zijn nog wel een paar zaken die uitgehamerd moeten worden. Zo is het nog de vraag hoe de kilometerstand van automobilisten precies moet worden gecontroleerd, en of dit praktisch en qua privacywetgeving haalbaar is. Als de kilometerstand via de apk-keuring gecontroleerd moet worden, moet de belastingdienst iedere keer een paar jaar wachten op de cijfers. Een apparaat in de auto waarmee de stand bijgehouden wordt, stuit op bezwaren vanwege de privacy. Het controleren van auto’s via camera’s langs de weg is ook niet ideaal vanwege de privacy, en omdat niet overal camera’s staan.

Ook zou het belastingtarief nog niet zijn vastgesteld. Het is wel de bedoeling dat rekeningrijden een simpele rekensom wordt. Ongeacht hoe laat of waar iemand rijdt, het tarief moet even hoog worden. Er lijkt dus geen spitsheffing te komen, of extra belasting op bepaalde wegen. Wel zullen de plannen slecht uitpakken voor zogenaamde ”veelrijders” die gemiddeld 80 kilometer per dag afleggen met de auto.