Nieuws

Noodverordening in Harderwijk vanwege demonstratie Nederland in Verzet

01-07-2022 16:28

Gemeentehuis en marktplein van Harderwijk. Bron: Marc Venema via Shutterstock

In de gemeente Harderwijk geldt vandaag een noodverordening vanwege de demonstratie van Nederland in Verzet die vanavond door de stad loopt. De organisatie demonstreert al twee jaar tegen de coronamaatregelen van de regering. De demonstranten mogen van de burgemeester en politie door de stad lopen. Wel zijn er een paar eisen aan de route gesteld. Deze mag niet langs het huis van minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof. Ook mag de route niet langs het huis van Norbert Dikkeboom, de man die een aangifte organiseerde tegen Viruswaarheid-voorman Willem Engel. De noodverordening blijf van kracht tot vier zeven uur in de ochtend. De politie heeft het recht om mensen preventief te fouilleren. Ook geldt er een verbod op gezicht bedekkende kleding en voorwerpen die gebruikt kunnen worden als wapen.

Boze boeren bezochten onlangs de woning van de minister om verhaal te halen over de stikstofplannen van het kabinet. Dinsdag braken boeren nog door een politieafzetting die bij de woning was geplaatst. De minister riep de boeren vandaag op om niet mee te doen aan een geplande protestactie volgende week maandag. Bij die demonstratie moeten onder meer Schiphol en distributiecentra van supermarkten geblokkeerd worden. Volgend de minister wordt de grote meerderheid van vreedzame boeren overschreeuwd door een kleine minderheid relschoppers.

Update: inmiddels heeft de gemeente de route en voorwaarden gepubliceerd waaronder de demonstratie vanavond door mag gaan.