Nieuws

Boerenacties leggen distributiecentra supermarkten plat

04-07-2022 09:02

Bron: Steve Photography via Shutterstock

Zoals verwacht zijn boerendemonstranten er vandaag weer in het hele land op uit getrokken om blokkades op te werpen. Het voornaamste doelwit is dit keer het lokale distributiecentrum. Verschillende distributiecentra van grote supermarktketens zijn stilgelegd, omdat de vrachtwagens niet langs de tracktoren kunnen. In Zaanstad en Zwolle zijn centra van Albert Heijn geblokkeerd. In Beilen en Veghel is de Jumbo de klos. In Drachten de Aldi, in Heerenveen de Lidl. In Nijkerk de Boni en Arla. Verder zijn er acties in Gieten, Geldermalsen, Tiel, Culemborg, Nieuwegein, Breda, en Haaksbergen.

De actiegroepen Farmers Defence Force en Agractie zeiden gisteren nog geen idee te hebben wat er vandaag zal gebeuren. Boerenacties worden in kleine, lokaal georganiseerde groepen voorbereid, vaak via platformen als Telegram.

Ook heeft Schiphol reizigers gevraagd om vandaag zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te komen, in verband met een gevreesde blokkade door boeren. de marechaussee staat klaar met pantservoertuigen om deze blokkades bij de luchthaven te voorkomen Ook zouden er acties gepland zijn op drukke snelwegen. Verschillende actiegroepen zouden van plan zijn om op onder andere de ringweg rond Amsterdam te gaan rijden, de A27 tussen Utrecht en Gorinchem, de A2 tussen Nederweert en Eindhoven, de A28 tussen Groningen en Assen, en de A4 tussen Den Haag en Rotterdam.

Vissers

De boeren krijgen ook steun van groepen vissers. De vissersboten hebben de havens van Harlingen, Lauwersoog en Den Helder stilgelegd. Er gaan vandaag geen veerdiensten naar de Waddeneilanden. Een veerboot vanaf Schiermonnikoog moest vanochtend terugvaren naar het eiland. Bij IJmuiden hebben vissers het verkeer bij de sluizen gestremd. Het is een actie van kottervissers, die zich verenigen onder de actiegroep ”Eendracht Maakt Kracht”. Naast het stikstofbeleid demonstreren de vissers ook vanwege andere problemen. Zo verdwijnen er door de aanleg van windparken en door Brexit visgronden voor Nederlandse vissers, en zijn de brandstofprijzen hoog.