Nieuws

Duitse liberalen: Maak van Engels tweede bestuurstaal, trek meer migranten aan

04-07-2022 13:55

''U verlaat de Amerikaanse sector''. Berlijn in de jaren '50. Bron: Roman Nerud via Shutterstock

Als het aan de Duitse liberalen ligt wordt Engels de tweede bestuurstaal van het land. De Freie Demokratische Partei werkt aan een hervorming van de immigratiewet, en de papieren zijn ingezien door het Handelsblatt. In hoofdlijnen moet Duitsland een aantrekkelijker land worden voor opgeleide werknemers, om zo de arbeidstekorten in verschillende sectoren tegen te gaan. De FDP, die onderdeel uitmaakt van de regeringscoalitie, hoopt zo tekorten aan geschoolde arbeidskrachten op te lossen. De partij roept de regering op om voor het eind van het jaar de migratiewetgeving te hervormen.

De liberalen willen dat inwoners bij loketten geholpen kunnen worden in het Engels, zodat de drempel om naar de overheid te gaan lager wordt. Wel wil men inzetten op het verbeteren van de Duitse taalvaardigheid onder arbeidsmigranten en hun gezinnen. Ook moeten onze oosterburen volgens de FDP een voorbeeld nemen aan landen als Canada. Zo moet het makkelijker worden voor immigranten om met buitenlandse diploma’s in Duitsland aan de slag te gaan. Daarnaast mag een lopende asielprocedure werk niet in de weg staan, als de asielzoeker de juiste kwalificaties heeft.

De partijvoorzitter van de FDP, Johannes Vogel, wijst in de media naar de problemen in de luchtvaart als een reden voor meer immigratie. De federale overheid heeft al noodmaatregelen beloofd die het mogelijk maken om meer luchthavenpersoneel aan te nemen. Deze zullen vooral in Turkije geworven worden. Ook de techniek en ambachten kampen met groeiende tekorten aan geschoold personeel. Duitsland is een vergrijzende samenleving, en zal harder moeten concurreren om geschikte werknemers met andere landen, zo is de gedachte. Duitse ambassades en visumbureaus moeten hun best doen om Duitsland aan de prijzen als bestemming voor ”slimme koppen”. Ook moeten mensen die naar Duitsland migreren het vooruitzicht hebben op naturalisatie. Hiervoor moet de burgerschapswet worden hervormd.