Nieuws

Politie Amerikaanse stad Akron geeft beelden vrij van dodelijk schietincident

04-07-2022 12:48

Verdachte springt uit auto na achtervolging. Bron: Politie Akron via Youtube

Weer een rel in de Verenigde Staten om een zwarte man die om het leven komt door politiekogels. De politie van de stad Akron, in de staat Ohio, heeft besloten om videobeelden vrij te geven van 12 politiecamera’s. Het bewuste incident vond plaats op 27 juni, toen de 25-jarige Jayland Walker weigerde te stoppen voor een politieauto. Hierop volgde een achtervolging die ongeveer 6 minuten duurde. De politie hoorde hierbij een geweerschot uit de richting van Walkers auto, waarna versterking werd opgeroepen. De politie ging er duidelijk vanuit dat de verdachte gewapend was.

Toen de auto eindelijk tot stilstand kwam, waren er zeker twaalf politieagenten aanwezig op de locatie. De man, die zijn gezicht had bedekt met een bivakmuts, sprong uit de auto en zette het op een lopen. Na een paar meter draaide hij zich om, met zijn handen rond zijn middel. Meerdere achtervolgende agenten openden hierop preventief het vuur, wat tot de dood van de verdachte leidde. Bij de autopsie bleek Walker wel 60 keer geraakt te zijn. Zijn pistool bleek achteraf nog in de auto te liggen.

De volgende beelden bevatten in feite hetzelfde moment, gefilmd vanuit het perspectief van verschillende politieagenten. Daarnaast lijkt op beelden van verkeerscamera’s de lichtflits te zien van het pistoolschot van de verdachte. De beelden kunnen als schokkend ervaren worden.

De familie van Jayland Walker heeft inmiddels advocaten aangenomen om het politiedepartement aan te klagen. Een van de advocaten benadrukt dat Walker op het moment dat hij werd neergeschoten ongewapend was. De zwarte belangenvereniging NAACP spreekt ondertussen van moord. De procureur-generaal van Ohio heeft een onderzoek aangekondigd. Het politiedepartement van Akron is ook bezig met een eigen onderzoek. Volgens de lokale politievakbond hebben de agenten gehandeld in lijn met hun training en protocollen, en zullen ze meewerken met ieder onderzoek.