Nieuws

Russen veroveren Lysytsjansk, laatste Oekraïense stad in oblast Loehansk

04-07-2022 16:26

Oekraïne, Raket
Ingeslagen Russische raket in Lysytsjansk, Oekraïne. Bron: Vladys Creator via Shutterstock

Oekraïense troepen hebben zich teruggetrokken uit de oostelijke stad Lysytsjansk. Rusland heeft nu de gehele oblast Loehansk in handen, dat bestuurd wordt door de regering van de Volksrepubliek Loehansk. In de Russische pers wordt gesproken van een bevrijding van de stad, na 130 dagen van de ”speciale operatie”. Oekraïne zegt ondertussen dat het de troepen terugtrok om verdere verliezen te voorkomen. De stad Sjevjerodonetsk werd eerder om dezelfde reden opgegeven, om zo te voorkomen dat meer Oekraïners omsingeld en gevangengenomen zouden worden.

Na het mislukken van de verovering van Kiev stelde het Russische opperbevel de oorlogsdoelen bij. Het verdrijven van het Oekraïense leger uit Loehansk en Donetsk is het nieuwe hoofddoel van de oorlog. Het veroveren van Loehansk is nu voorlopig voltooid. Grote delen van Donetsk zijn echter nog in Oekraïense handen, en het front verplaatst zich dus richting het westen.

Slangeneiland

Oekraïne heeft ondertussen in het zuiden een kleine opsteker. De Oekraïense tweekleur wappert weer op het Slangeneiland, dat aan het begin van het conflict door de Russische marine werd bezet. Rusland gaf dit eiland vorige week donderdag op, naar eigen zeggen als symbolisch gebaar. Rusland wilde laten zien dat het bereid is mee te werken aan een graancorridor om Oekraïense export via zee mogelijk te maken.

Graanschip

Ondertussen lijkt Turkije een nieuw hoofdpijndossier te krijgen vanwege deze graanexport. Het Russische schip ”Zhibek Zholy” ligt vast voor de haven van het Turkse Karasu. Oekraïne heeft een klacht ingediend bij de Turkse autoriteiten, omdat het schip voor Rusland Oekraïens graan zou vervoeren. 4,500 ton gestolen graan zou vrijdag zijn ingeladen in de bezette havenstad Berdyansk, in de oblast Zaporizja. Turkije doet nu onderzoek, wat in de Russische pers tot het verwijt leidt dat het land zich door Kiev een partij laat maken in het conflict. Het schip en de lading zouden volledig legaal zijn.