Nieuws

Boerenblokkades gaan vandaag door, politie deelt 200 boetes uit

05-07-2022 08:52

Bron: Smeerjewegproducties via Shutterstock

Demonstrerende boeren hebben vannacht op meerdere plaatsen hun blokkades van distributiecentra voortgezet. In sommige gevallen gingen de boeren zelf wel naar huis, maar lieten ze hun tractoren staan. RTV Oost meldt dat bij het Jumbo-centrum in Raalte nog 15 voertuigen over zijn, en dat de boeren daar in slaapzakken hebben overnacht. Ook in Woerden en Nieuwegein zijn nog blokkades bij Jumbo-centra. Bij de Coop-centra in Deventer en Gieten wordt nog gedemonstreerd. Ook in Nijkerk is de blokkade van het Boni-centrum nog altijd niet opgeheven. In Almere en Oosterhout zijn nog blokkades van distributiecentra van de Lidl gaande. In Haaksbergen zouden nog 7 tractoren overgebleven zijn.

De burgemeester van Zwolle besloot gisteravond wel in te grijpen bij de blokkade van het Albert Heijn-distributiecentrum. Hij deed dit nadat 200 demonstranten meerdere keren geen gehoor gaven aan de oproep van de politie om naar huis te gaan. Uiteindelijk werd een noodverordening afgegeven, en werd de ME ingezet. De politie arresteerde hierbij 6 mensen voor openlijke geweldpleging. De brandweer moest enkele in de fik gestoken hooibalen blussen. Alle Albert Heijn-centra zijn hiermee weer vrij, behalve een centrum voor homeshoppers in Oosterhout.

De politie heeft laten weten dat er gisteren ongeveer 200 boetes zijn uitgedeeld in verband met de protesten. Het verkeer van tractoren op de snelweg heeft volgens de politie geen grote problemen opgeleverd.