Nieuws

Britse wetenschappers: Breng populatie grijze eekhoorns terug met contraceptie in het voer

11-07-2022 15:20

gapende eekhoorn. Bron: giedriius via Shutterstock

Wat kan natuurbeheer leuk zijn. Neem nou de grijze eekhoorn, Sciurus carolinensis voor gymnasiasten. Dit beestje kwam vroeger alleen in Noord-Amerika voor, maar werd tijdens de negentiende eeuw door rijke Europeanen geïmporteerd ter verfraaiing van hun landgoed. De beestjes planten zich voort als, wel, eekhoorns, en verdringen zo de inheemse rode eekhoorns. De grijze eekhoorns tasten ook bomen aan, en eten in de lente vogeleitjes op. Daarnaast heeft het beestje ziektes waar het zelf goed tegen kan, maar waar andere eekhoornsoorten dood aan gaan. Verschillende landen, zoals Ierland, Australië en het Verenigd Koninkrijk, hebben hierdoor last van de dieren. Daarom wordt al jaren geprobeerd om de grijze populatie terug te dringen, door het jagen, zetten van vallen, en leggen van gif.

Een groep Britse wetenschappers werkt nu aan een bloedeloze manier om iets aan de plaag te doen. Het UK Squirrel Accord denkt nu dat het toedienen van orale contraceptie uitkomst kan bieden. De eekhoorns moeten dus aan de pil. Er zijn nog wel een paar dingen waaraan gewerkt moet worden. Zo moet het middel toegediend worden via het voedsel van de beestjes, maar hoe voorkomt men dat de verkeerde dieren ervan eten? Het zou nogal contraproductief zijn om voedsel neer te zetten, om er vervolgens achter te komen dat de rode eekhoorns er nog meer van eten dan de grijze, en minder kindjes krijgen. Nu zijn grijze eekhoorns gemiddeld genomen wat groter en zwaarder, en kan er een val voedselbak gemaakt worden die alleen open gaat voor dieren van een bepaald gewicht.

Als het middel eenmaal toegediend is, begint het de hormoonhuishouding te verstoren. Hierdoor moet de eekhoorn onvruchtbaar worden. Dat roept wel de vraag op wat die toegediende hormonen gaan doen als ze vrij in de natuur komen. Wat als een vos of uil een paar eekhoorns opeet die stijf staan van de foute middelen? Het is de bedoeling dat de eekhoorns het anticonceptiemiddel geheel afbreken in hun lichaam, en dat het lokvoedsel voor niet-eekhoorns een onaantrekkelijke smaak heeft. Zo voorkomt men wat bij biologie ”accumulatie” genoemd wordt.

Tot die tijd kunnen de Britse jagers gewoon doorgaan met wat ze nu doen; eekhoorns uit hun nest poken met een stok, en schieten.