Nieuws

Liberaal-Democratische Partij Rusland: Noem Poetin voortaan ‘heerser’ in plaats van president

11-07-2022 17:27

Satire op het voorblad van The Economist, 2017. Bron: Hadrian via Shutterstock

Een kleine Russische partij vindt de manier waarop president Poetin nu aangeduid wordt te westers. De Liberaal-Democratische Partij van Rusland stelt voor om Poetin voortaan ”pravitel” te noemen, oftewel ”heerser”. Dit moet de indruk voorkomen dat het hier gaat om een gewone Europese president. ”heerser” zou prettiger zijn voor het Russische oor, en het woord ”president” is in Rusland toch een relatief nieuwe import.

In de Doema lijkt voorlopig weinig enthousiasme te zijn voor het voorstel. Yury Sinelshchikov, voorzitter van de commissie voor Staatsopbouw en Wetgeving, zegt dat er op het moment grotere kwesties zijn dan de titels van functionarissen:

”Als we de belangrijkste sociaal-economische en buitenlandse beleidsproblemen oplossen, zullen we waarschijnlijk werken aan het verduidelijken van de namen van regeringsposities. Nee natuurlijk niet. President is waarschijnlijk niet het beste woord voor Rusland, maar we hebben zelfs onder de tsaar-vader veel dingen uit andere talen en landen geleend. Ik zie daar nu de noodzaak niet van in, maar waarom praten over de toekomst? Andere problemen moeten worden opgelost”.

De indieners van het voorstel komen niet uit de partij van president Poetin, Verenigd Rusland. De LDPR werd in 1992 opgericht door de in april 2022 overleden politicus Vladimir Zjirinovski. Deze man had kennelijk niet begrepen dat politieke partijen beter genoemd kunnen worden naar iets waar ze vóór zijn. De partij stelt zich rechtser, nationalistischer en conservatiever op dan Verenigd Rusland. In 2018 wilde Zjirinovsky nog het woord ”monarchist” aan de naam van de partij toevoegen. Ook is hijzelf meerdere keren het middelpunt van controverse geworden met extreme uitspraken. Zo riep hij Bulgarije eens op om Macedonië te annexeren na het uiteenvallen van Joegoslavië. Een aantal jaren later werd hij zelf Bulgarije uitgezet vanwege het beledigen van de president. Tijdens zijn deelname aan de presidentsverkiezingen in 1991 beloofde hij de kiezers gratis wodka. Hij werd derde.