Nieuws

VN: Wereldbevolking haalt in november 8 miljard mensen

12-07-2022 09:06

Appartementen in Hong Kong, China. Bron: R.M. Nunes via Shutterstock

De VN heeft een nieuw rapport gepresenteerd over de groei van de wereldbevolking. Men schat dat op 15 november 2022 de mijlpaal van 8 miljard mensen gehaald wordt. Kan ook een dagje later worden. Tegen 2050 kan de wereldbevolking oplopen tot 9.4 tot 10.0 miljard. Wel daalt wereldwijd het aantal kinderen per gezin. Tegen het einde van deze eeuw zal alleen de ”SDG-regio” Sub-Sahara Afrika nog een vruchtbaarheid hebben van boven de 2.1 kind per vrouw. Rijke landen groeiden in de periode 2000-2020 harder dankzij netto-migratie (80,5 miljoen) dan door natuurlijke groei (66,2 miljoen). Deze trend zal zich naar verwachting voortzetten.

En wat die SDG-doelen betreft, emeritus hoogleraar demografie Pieter Hooimeijer zegt tegen de NOS het volgende over de rol van onderwijs, economische ontwikkeling en religie:

“Nog steeds zien we dat moslims in bijvoorbeeld Oost-Afrika gemiddeld meer kinderen krijgen. Maar dat geldt uitsluitend voor het armere deel van de bevolking. En dat zie je ook terug bij de christelijke bevolking, die krijgen ook meer kinderen dan gemiddeld.”