Nieuws

President Biden belooft Israël om nucleair bewapend Iran te voorkomen, desnoods met geweld

14-07-2022 12:33

President Joe Biden. Bron: BiksuTong/Shutterstock

President Biden heeft Israël de belofte gedaan er alles aan te zullen doen om te voorkomen dat Iran een kernwapen krijgt. De Amerikaanse leider is bezig met zijn tweede dag van het staatsbezoek aan de Joodse staat. Tegen een Israëlische zender zei hij dat zelfs het gebruiken van geweld in het uiterste geval denkbaar was. Israël zit al een tijdje te wachten op een hardere opstelling van Amerika. Sinds president Trump het nucleair akkoord met Iran verscheurde in 2018 trekt de theocratie zich steeds minder aan van kritiek uit Europa of andere regio’s. Het land werkt niet meer mee met toezicht van het Internationaal Atoomagentschap, en gaat steeds verder met het verrijken van uranium. Iran houdt nog altijd stug vol geen kernwapens te ontwikkelen.

De voormalige Israëlische minister Yuval Steinitz noemde onlangs het bezoek van Biden ”de laatste kans om Iran te weerhouden van het krijgen van de bom”. Volgens Steinitz is het staatsbezoek alleen wat waard als er een geloofwaardige Amerikaanse dreiging richting Iran vanuit gaat. Die toezegging lijkt Israël nu te krijgen. Steinitz stelde dat de dreiging van de Iraanse bom alle andere kwesties in het Midden-Oosten overschaduwt. Ook het eerdere staatsbezoek van Biden aan Saudi-Arabië, en de verbeterende relaties tussen Israël en de Golfstaten zijn relatief onbelangrijk. Als Iran daadwerkelijk nucleaire wapens krijgt, is het niet alleen een bedreiging voor het bestaan van Israël, maar zal het er ook toe leiden dat andere landen in de regio met kernwapenprogramma’s beginnen.

Steinitz noemt met name Turkije, Egypte en Saudi-Arabië als landen die onmiddellijk over zullen gaan tot de bouw van kernwapens. Turkije heeft, net als Nederland, nucleaire wapens op het eigen grondgebied. Deze zijn echter formeel van de Verenigde Staten, en gedeeld in het kader van de Koude Oorlog. Turkije heeft geen eigen kernwapens, maar werkt wel aan nucleaire energiecentrales. Egypte heeft sinds de jaren ’50 en ’60 nucleaire installaties, maar lijkt sinds het erkennen van Israël geen ambities voor kernwapens meer te hebben. Israël zelf heeft wel een nucleair arsenaal, maar heeft dit nooit publiekelijk toegegeven. Saudi-Arabië heeft geen kernwapens, maar heeft wel op meerdere momenten aangegeven dat het van plan is deze te verkrijgen, mocht Iran dat ook doen. Bovendien zijn er aanwijzingen dat Saudi-Arabië heeft ”geïnvesteerd” in het kernwapenprogramma van Pakistan. Mochten de Saudi’s erom vragen, dan heeft Pakistan een paar kernbommen klaarliggen die onmiddellijk geleverd kunnen worden. Als dergelijke afspraken niet, of niet meer bestaan, dan zou Saudi-Arabië alsnog een eigen programma kunnen beginnen.