Nieuws

Politieke chaos in Italië biedt kans voor uiterst-rechtse partij Broeders van Italië

18-07-2022 14:37

Giorgia Meloni
Giorgia Meloni. Bron: Alessia Pierdomenico via Shutterstock.

De chaos in Italië is nog niet voorbij. Premier Mario Draghi moet zich woensdag verantwoorden in het parlement. Hij had zijn ontslag in willen dienen nadat de Vijfsterrenbeweging weigerde mee te stemmen met de steunmaatregelen van de regering. Italië heeft sinds het begin van de coronacrisis een eenheidsregering, met de voormalige president van de Europese Centrale Bank als regeringsleider. Draghi verstond de weigering van de Vijfsterrenbeweging als een breuk met de regering, en bood zijn ontslag aan bij de president. Die wil er voorlopig nog niets van weten, waardoor Draghi nog even door moet.

Broeders

Italië heeft om de vijf jaar verkiezingen, en de laatste keer dat de Italianen naar de stembus gingen was in 2018. De volgende keer zal dus volgend jaar zijn, en mogelijk vroeger als de regeringscrisis niet opgelost wordt. Bij vervroegde verkiezingen lijkt de winst vooral te gaan naar de rechtste partij Broeders van Italië (Fratelli d’Italia, FdI in het kort). Die partij weigerde mee te werken aan de eenheidsregering, terwijl de grootste rechtse partij Lega Nord dit wel deed. FdL wordt geleid door de 45-jarige Giorgia Meloni uit Rome. Als zij de grootste worden krijgt Italië dus voor het eerst een vrouwelijke premier.

Dit is voor de mensen die normaal om zoiets geven echter geen reden tot blijdschap. Broeders van Italië is namelijk een partij met wortels in het fascistische verleden, zo schrijft het NRC. De partij komt onder andere voort uit de Alleanza Nazionale, die weer voortkomt uit de Movimento Sociale Italiano. Deze partijen werden opgericht na de oorlog door aanhangers van dictator Benito Mussolini. Er bestaat dus een direct verband tussen Broeders van Italië en de originele fascistische beweging. Dat is misschien ook niet zo gek voor een uiterst-rechtse partij, in het land waar het fascisme vandaan kwam.

Coalities

Broeders van Italië staat in de peilingen nek aan nek met de sociaaldemocratische partij. Beide zouden ongeveer 23 procent van de stemmen halen, als er vandaag verkiezingen waren. De Broeders hebben echter het voordeel dat ze deel uitmaken van een veel bredere centrumrechtse coalitie. Hier zitten ook Lega Nord (ongeveer 15 procent in de peilingen) en Silvio Berlusconi’s Forza Italia in. De coalitie zou als geheel bijna de helft van de stemmen kunnen halen, met een kleine kans op een meerderheid. De partijen hebben onderling de afspraak dat de grootste onder hen de premier mag leveren aan de regering. Tot nu was de noordelijke afscheidingsbeweging Lega de grootste binnen de coalitie, maar daar zal waarschijnlijk verandering in komen.

FdL stelt zich op als een eurosceptische en sociaal-conservatieve partij. Geen abortus dus, en ook geen homohuwelijk. De partij wil minder immigratie, en heeft een ”zerotolerancebeleid” voorgesteld voor illegale migratie via de Middellandse Zee. Wat Rusland betreft geloofde de partij tot de invasie in Oekraïne nog in betere relaties tussen Rome en Moskou. Inmiddels is Meloni hierin bijgedraaid, en stelt de partij zich pro-Oekraïne op.

Meloni zelf stond aan de wieg van Fratelli d’Italia, nadat ze eerder van de voorgangers lid was geweest. Ze werd op haar vijftiende lid van de jeugdbeweging binnen de Movimento Sociale Italiano. Van 2008 tot 2011 was ze minister voor Jeugd in de regering van Silvio Berlusconi. Meloni is dus niet echt meer een politieke buitenstaander te noemen, zoals bij de leiders van veel andere populistisch-rechtse partijen in West-Europa wel het geval is. Naast haar partijleiderschap is ze ook de huidige presidente van de European Conservatives and Reformists Party, de fractie in het Europees Parlement waar FdL lid van is. Van deze fractie maakt ook de Poolse regeringspartij PIS deel uit, alsook regeringspartijen in Tsjechië, Slowakije, en Letland. In Nederland is JA21 lid van de ECRP.