Nieuws

Amerikanen: Rusland bereidt annexatie Oekraïense provincies voor

20-07-2022 10:13

Bron: Victoria 1 via Shutterstock

De Russische oorlog in Oekraïne is nog niet uitgevochten, maar Moskou lijkt de buit al te willen claimen. Volgens het Witte Huis heeft Amerika inlichtingen die erop wijzen dat Rusland van plan is om de deels bezette Oekraïense provincies te annexeren. Het gaat om de oblasts Loehansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja. Van deze is alleen Loehansk geheel in Russische handen. In de overige drie wordt nog gevochten. In Cherson en Donetsk lijkt Rusland ook aanstalten te maken voor een nieuw offensief, nadat het een tijdje terug terreinwinst op moest geven.

De vier oblasts zijn aaneengesloten, en zouden de in 2014 bezette Krim met Rusland zelf verbinden. Oekraïne zou meer dan de helft van het eigen kustgebied aan de Zwarte Zee kwijtraken. Volgens John Kirby, woordvoerder van het Witte Huis voor nationale veiligheid, zouden er in september al referenda georganiseerd kunnen worden in de oblasts, waarmee Rusland wil laten zien dat het steun heeft voor de annexatie. Rusland zelf heeft nog geen tijdspad gegeven. Miljoenen mensen zijn sinds het begin van de invasie gevlucht uit het zuidoosten van Oekraïne, en de gebieden waar Rusland de macht heeft worden gerund door regionale marionetten. Deze zouden al enige tijd Russische paspoorten uitdelen aan de Oekraïense burgers die daarnaar vragen. Ook wordt de Russische Roebel gebruikt als de munteenheid, en ligt het internet grotendeels plat.

Een mogelijke annexatie zou het voor Rusland belangrijker maken geen terrein terug te geven. Als Moskou vol moet houden dat de provincies rechtmatig onderdeel uitmaken van Rusland, zou een Oekraïens offensief moeten worden behandeld als een aanval op Rusland zelf. Het zou ook iedere mogelijke onderhandeling tussen de twee landen bemoeilijken, omdat beide landen niet akkoord kunnen gaan met het permanent afstaan van eigen grondgebied.

SU-35

Ondertussen claimt Oekraïne dat het een moderne Russische straaljager heeft neergehaald. Op beelden is te zien hoe een straaljager brandend uit de lucht valt boven Nova Kakhovka, in de oblast Cherson. Het zou gaan om een Sukhoi-35 (NAVO-naam: Flanker-E), een straaljager die sinds 2014 dienstdoet in de Russische luchtmacht. Het vliegtuig werd gisterenavond neergehaald. Op sociale media gaan ook geruchten dat het vliegtuig neer kan zijn geschoten door Russische luchtafweersystemen. De Oekraïense kant zegt het zelf te hebben gedaan. De piloot zou uit het vliegtuig zijn gesprongen, en is waarschijnlijk in door Rusland bezet grondgebied geland.