Nieuws

Opvang op cruiseschepen krijgt kritiek: is traumatisch, gemeenten moeten gedwongen worden tot accepteren azc’s

21-07-2022 15:30

Bron: Edwin Muller Photography/Shutterstock

Het kabinet werkt aan een aantal plannen om de drukte in het asielsysteem aan te pakken. Eric van der Burg (VVD) kijkt naar de mogelijkheden om cruiseschepen te gebruiken als opvanglocaties. Dan hebben de mensen tenminste een bed en sanitaire voorzieningen, iets wat de laatste tijd in Ter Apel moeilijk wordt. Daar hebben de afgelopen nachten mensen buiten geslapen. Sommigen doen dit ook omdat ze hopen sneller aan de beurt te komen met hun asielaanvraag, maar feit blijft dat de gerealiseerde opvang elders in het land sneller volloopt dan de gemeenten, veiligheidsregio’s, COA en het Rijk nieuwe locaties kunnen openen.

Het plan om met cruiseschepen te gaan werken krijgt al kritiek. De NOS sprak met hoogleraar Leo Lucassen en woordvoerders van UNHCR en Stichting Vluchtelingenwerk. Die vinden allemaal dat opvang op het water onbestaanbaar is. Het verblijf op een schip zou traumatisch zijn voor de vluchtelingen, waarvan velen op gammele bootjes de Middellandse Zee over zijn gestoken. Lucassen noemt het een ”krankzinnig idee” dat voortkomt uit het sluiten van opvanglocaties na de crisis van 2015. Als het kabinet toen had ingezet op het openhouden van asielzoekerscentra, had men nu de plekken gehad om de huidige instroom op te vangen.

Wel waren de mensen met wie de NOS sprak positief over het idee dat het kabinet gemeenten moet kunnen dwingen tot het opnemen van asielzoekers. Dit sluit aan bij het tweede plan van het kabinet. Voor het eind van het jaar moet een ”dwangwet” aan zijn genomen. Het Rijk kan dan locaties aanwijzen, het COA kan de locaties opbouwen, en de gemeenten hoeft men niet meer om toestemming te vragen.

Bij de Telegraaf kwam ondertussen een lezersbrief binnen. De lezer vond het vreemd  een tv-reportage te zien met een Syrische jongen die een maand had gelopen om in Nederland te komen. Die moet toch via meerdere veilige landen hierheen zijn gekomen. ”Toch laten wij al die mensen hier toe. Dan vind deze regering het nog vreemd, dat het draagvlak voor asiel opvang onder de bevolking steeds kleiner wordt.”