Politiek

Slechts 47 zetels voor kabinet in I&O Zetelpeiling, VVD op 22 zetels, BBB 18 zetels

21-07-2022 18:34

Mark Rutte VVD
Mark Rutte, VVD. Screenshot Youtube.

Uit de I&O Research-zetelpeiling die liep van 15 tot 18 juli blijkt dat de coalitie in zwaar weer verkeert. De VVD is nog altijd de grootste partij van het land, maar verliest veel steun ten opzichte van maart 2021. Destijds haalden de liberalen 34 zetels. In deze peiling zijn daar nog 22 van over. Ook coalitiegenoten D66 en CDA staan op ruim verlies ten opzichte van de huidige zetelverdeling in de Tweede Kamer. Hierdoor staan de regeringspartijen gezamenlijk op 47 zetels.

BBB wint ruim ten opzichte van de voorgaande meting. De partij van Caroline van der Plas komt uit op achttien zetels. Zes zetels meer dan vorige maand en zeventien meer dan in maart 2021.

Bijna een kwart (23%) van de kiezers die zeggen zeker of waarschijnlijk te zouden stemmen weet nu niet voor welke partij hij of zij zou kiezen. Dat percentage is de afgelopen maanden stabiel. In juli 2021 was dit minder het geval (17%).

Drie van de vier coalitiepartijen (VVD, D66 en CDA) staan op duidelijk verlies ten opzichte van maart 2021.

Weer meer kiezers ontevreden over kabinet

Zeven op tien (72%) kiezers zijn ontevreden met het kabinet Rutte IV. Dat is het hoogste percentage sinds het aantreden van deze regering. Een kwart van de kiezers is wel tevreden.

De VVD verliest in deze peiling twaalf zetels ten opzichte van maart 2021. Veel ex-VVD’ers (32%) weten nu niet waar ze op zouden stemmen. Zeven procent switcht naar BBB en vier procent wijkt uit naar JA21. De volgende redenen worden vaak genoemd als reden om niet meer op de VVD te stemmen:

  • Stikstofdossier
  • Te veel naar links opgeschoven
  • Te weinig aandacht voor lage inkomensgroepen
  •  Algemene onvrede met kabinet

Waarom winnen BBB en JA21?

Het verlies van de coalitiepartijen komt vier oppositiepartijen ten goede. Op rechts profiteren BBB en JA21 terwijl aan de linkerzijde GroenLinks en PvdD groeien.

De BBB van Caroline van der Plas komt in deze peiling uit op achttien zetels. Een stijging van zeventien zetels in vergelijking met de verkiezingen van maart 2021. Kiezers komen van allerlei rechtse partijen zoals VVD, CDA, FvD, JA21 en PVV. Veelgenoemde redenen voor een overstap zijn:

    • Stikstofdossier
    • Duidelijke standpunten en communicatie
    • Leiderschap Van der Plas

JA21 staat al enkele maanden rond de negen zetels. Een duidelijke vooruitgang ten opzichte van de verkiezingen toen zij drie zetels haalden. Kiezers komen van PVV (5% van de kiezers die in 2021 PVV stemde zou nu JA21 stemmen), CDA (5%) en VVD (4%). Meest genoemde redenen:

    • Constructief rechts geluid
    • Streng immigratiebeleid

 

Lees hier het volledige rapport.