Nieuws

Irak woedend op Turkije na 8 burgerdoden bij artillerieaanval, Ankara geeft Koerdische rebellen de schuld

22-07-2022 13:38

Jongen zwaait met Koerdische vlag in Noord-Irak. Bron: Felix Briebe/Shutterstock

De Irakese overheid heeft de Turkse gezant op het matje geroepen, en boze demonstranten staan voor de Turkse ambassade in Bagdad. Aanleiding is een artillerieaanval op een vakantieoord in Iraaks-Koerdistan, in de provincie Dohuk. Hierbij kwamen 8 mensen om het leven en vielen nog eens 23 gewonden. De slachtoffers waren voornamelijk toeristen uit het Arabische zuiden van het land, die verkoeling hadden gezocht in de Koerdische bergen. Turkije ontkent dat het de aanval uit heeft gevoerd, en zegt dat het altijd de grootst mogelijke voorzichtigheid betracht om te voorkomen dat burgerdoden vallen. Turkije voert echter geregeld aanvallen uit over de grens, met als doel het uitschakelen van Koerdische PKK-rebellen. Soms bestaan deze aanvallen uit bombardementen, en soms stuurt Turkije commando’s de grens over.

PKK

Irak spreekt nu van een duidelijke schending van de nationale soevereiniteit, en krijgt bijval van de Verenigde Staten. De hoogste VN-gezant in Iraq veroordeelde de aanval ook, en roept op tot een onderzoek. De Turkse Buitenlandsminister Mevlüt Çavuşoğlu zei donderdag nog dat Turkije niet verantwoordelijk was voor de aanval. Hij zegt dat Turkije bereid is om mee te werken met Iraq aan een gezamenlijk onderzoek naar het incident. Bronnen binnen de veiligheidsdiensten zeggen tegen Turkse media dat de PKK waarschijnlijk zelf achter de aanvallen zat. De groepering, die door Turkije en bondgenoten als terroristisch wordt bestempeld, zou vervolgens het gerucht hebben verspreid dat het Turkse leger verantwoordelijk is. De Turkse regering roept Iraq op om niet naar deze geruchten te luisteren.

Operatie

De Turkse president Erdogan was deze week voor topoverleg in Teheran. Daar had hij ontmoetingen met de Russische president Poetin, de Iraanse president Raisi, en de Iraanse grootayatollah Khamenei. Aljazeera schreef woensdag dat Erdogan steun had gezocht bij deze leiders voor een nieuwe militaire operatie in Noord-Syrië. De Koerdische YPG-rebellen in dat land zijn Ankara al jaren een doorn in het oog, en worden door Turkije gezien als een verlengstuk van de PKK. Een eerder aangekondigde operatie lijkt voorlopig voorkomen te zijn, nadat zowel de VS als Rusland bij Turkije bezwaar maakten tegen hernieuwde gevechten in Syrië. Ook Iran is niet blij met de Turkse interventies. Na het bombardement in Dohuk waarschuwde ayatollah Khamenei dat een nieuwe operatie slecht zou zijn voor Turkije, Syrië en de hele regio. Alleen de terroristen zouden ervan profiteren.