Nieuws

Turkije: Rusland en Oekraïne zullen deal ondertekenen over graanexport

22-07-2022 11:09

Bron: jamesteohart/Shutterstock

Volgens Turkije zullen Rusland en Oekraïne vandaag een akkoord ondertekenen over de export van Oekraïens graan via de Zwarte Zee. Beide landen hebben dit nog niet bevestigd, maar als het klopt komt hiermee een gedeeltelijke oplossing voor een van de meest verstrekkende problemen die voortkomen uit de Russische invasie. Rusland en Oekraïne behoren tot de grootste graanexporteurs ter wereld, en het stilleggen hiervan zorgt al maanden voor stijgende voedselprijzen in armere landen die zwaar afhankelijk zijn van deze handel.

De Oekraïense export van voedingsmiddelen verliep voor de oorlog grotendeels via havens aan de Zwarte Zee. De gevechten met de Russische marine maken dit echter onmogelijk. Oekraïne is inmiddels het grootste deel van de eigen kust kwijtgeraakt aan Russische troepen. Kiev beschuldigt Rusland er al lang van graan te stelen uit bezet gebied, en dat te verkopen alsof het uit Rusland kwam.

Een woordvoerder van de Turkse president Erdogan kon geen verdere details geven over de inhoud van de deal. President Zelensky zou in een videotoespraak vannacht gehint hebben op een einde aan de blokkade van Oekraïense havens. Rusland heeft tijdens de onderhandelingen meermaals gezegd dat de Oekraïners zelf verantwoordelijk zijn voor het blokkeren van de scheepsvaartroutes met zeemijnen. Met name de zee voor de havenstad Odessa zou eerst ontmijnt moeten worden. Oekraïne is echter bang dat Rusland van zo’n stap gebruik zal maken om die stad aan te vallen.