Nieuws

Oekraïners hebben verblijfssticker nodig om heen en weer te reizen

25-07-2022 14:23

Bron: Siaivo/Shutterstock

Oekraïners die tijdelijk terug willen keren naar hun land moeten vanaf vandaag een verblijfssticker in hun paspoort hebben. Dat schrijft de NOS. Met deze sticker kunnen ze aantonen dat ze het recht hebben om in Nederland te wonen en werken. De IND wil zo oog houden op het verkeer tussen de asielopvang voor Oekraïners in Nederland, en Oekraïne zelf. Veel mensen maken gebruik van de vakantie en de relatieve rust in het westen van Oekraïne om op bezoek te gaan bij familie.

De IND heeft nog wel wat vacatures openstaan. Personeelstekorten zorgen voor wachttijden bij Oekraïners die al langer proberen om hun sticker te halen. Het IND heeft al 5000 verblijfsbewijzen kunnen verstrekken, meestal dus in stickervorm. In totaal zijn er ongeveer 65.000 Oekraïners in Nederland. IND-locaties in Assen, Amsterdam, Den Bosch, Deventer, Nieuwegein en Rijswijk kunnen op dit moment zo’n bewijs uitgeven.

Dan in gerelateerd nieuws: Het Eurovisiesongfestival zal volgend jaar in het Verenigd Koninkrijk worden gehouden. Oekraïne won, maar het lijkt er niet op dat Kiev tijdens de volgende editie in staat zal zijn het evenement te organiseren. De BBC zal het evenement verzorgen. BBC-baas Tim Davie zegt: ”De BBC is erop gericht om het evenement een reflectie te laten zijn van de Oekraïense cultuur, naast het tonen van de diversiteit van Britste muziek en creativiteit”.