Nieuws

VN-missies in Mali en Congo kampen met lokaal verzet

26-07-2022 13:09

Bron: Richard Juilliart/Shutterstock

Demonstranten hebben maandag in het oosten van de Democratische Republiek Congo het hoofdkwartier van de VN-vredesmissie MONUSCO bestormd, en het vertrek van de troepenmacht geëist. Het VN-gebouw in de stad Goma werd geplunderd, en op straat werden stenen gegooid. Meerdere voertuigen van de VN werden in brand gestoken. Verschillende demonstranten zouden ervandoor zijn gegaan met computers, meubilair en andere voorwerpen. Onder de plunderaars zouden volgens Rwandese media ook enkele Congolese regeringssoldaten zitten.

De VN-missie in het land ligt al langer spreekwoordelijk onder vuur. MONUSCO, in 1999 opgericht om stabiliteit te brengen in het land, heeft een budget van ongeveer 1,4 miljard dollar. De VN-troepen worden voornamelijk geleverd door andere Afrikaanse landen, en Zuid-Azië. India en Pakistan leveren traditioneel veel troepen aan dergelijke missies. De troepen worden namelijk gefinancierd met buitenlands geld, voornamelijk gedoneerd door rijkere landen. De missie in Oost-Congo lijkt echter al jaren weinig te kunnen doen aan het geweld in de regio. Buurland Rwanda en de Congolese overheid steunen in het oosten rivaliserende milities, en het geweld is de afgelopen maanden opgelaaid. De Congolese overheid veroordeelt de aanval op het VN-hoofdkwartier. De jeugdtak van de Unie voor Democratie en Sociale Vooruitgang, de partij van de huidige president, zei voorafgaand aan de demonstratie nog dat de VN-missie beter kon vertrekken.

Mali

Ondertussen lopen ook de spanningen tussen de militaire regering van Mali en de daar gestationeerde VN-missie steeds verder op. Vorige week nog moest de woordvoerder van de MINUSMA-missie het land verlaten, nadat hij door de regering tot ongewenst persoon was verklaard. Mali had kort daarvoor 49 soldaten uit Ivoorkust gearresteerd, en ze ervan beschuldigd de militaire regering omver te willen werpen. Ivoorkust reageerde boos dat de soldaten gewoon bij de VN-missie hoorden, en dat Mali geïnformeerd was over hun komst. Mali ontkende dit, maar de woordvoerder van de VN-missie bevestigde de verklaring van Ivoorkust. Hierna kon hij zijn koffers pakken. Ivoorkust levert met meer dan 800 soldaten een van de grotere bijdrages aan de missie in het buurland, die tot doel heeft om jihadisten buiten de deur te houden. Mali heeft inmiddels alle troepenroulaties bij MINUSMA stopgezet, met als argument dat dit de nationale veiligheid moet beschermen. Nederland levert volgens defensie op het moment 7 militaire en 3 politieagenten aan de missie. Frankrijk, met wiens interventie in 2013 de VN-missie begon, is na oplopende spanningen al bezig zich helemaal terug te trekken. Ondertussen ontwikkelt Mali steeds betere banden met Rusland, en houden huurlingen van de Russische Wagner groep huis onder Malinese burgers.