Nieuws

Hoog verzuim, veel vacatures, COA staat op instorten

29-07-2022 08:59

COA-vlag bij aanmeldcentrum Ter Apel. Bron: Jan Omvlee

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, het COA, kampt naast de toestroom aan asielzoekers ook met een bovengemiddeld hoog verzuim onder de eigen werknemers. Dat concludeert de NRC. Bijna een op de drie COA-medewerkers in Ter Apel zit thuis, en op alle COA-locaties bij elkaar is het verzuim opgelopen tot 9 procent, twee keer het landelijk gemiddelde. Dit komt bovenop het personeelstekort waar de organisatie toch al mee worstelt. Het COA heeft vierduizend mensen in dienst, maar daarbovenop staan er ongeveer duizend vacatures open in het hele land.

Nu zou Vluchtelingenwerk Nederland op 1 augustus naar de rechter stappen als de omstandigheden in de asielopvang niet verbeteren. De organisatie is van plan het Rijk en het COA aan te klagen vanwege de inhumane omstandigheden in de asielopvang. RTV Noord Schrijft vrijdag dat er de afgelopen week geen mensen buiten hebben hoeven slapen in Ter Apel. De bruine luifels staan er nog wel, maar er lijkt op het moment even genoeg noodopvang te zijn. Dit betekent volgens een COA-woordvoerder echter niet dat te crisis voorbij is. Wel moeten asielzoekers gedurende de dag gebruik maken van de luifels, omdat binnenin het aanmeldcentrum geen plaats is waar ze de tijd door kunnen brengen.

De komende vijf maanden moeten er volgens het COA ongeveer 13.000 opgangplaatsen bij komen. De 5625 plaatsen die de veiligheidsregio’s nu regelen zullen over een tijdje stoppen, en men moet rekening houden met een onverminderde instroom. Het COA vangt nu ongeveer 43.000 mensen op.

Het artikel in de NRC merkt ook op dat het COA overvallen lijkt te zijn door het aantal minderjarige asielzoekers. Dit waren er over heel 2021 bijna 2.200, wat een verdubbeling was ten opzichte van het jaar daarvoor. Vanwege de drukte in de opvang moeten veel van die minderjarigen alsnog tussen de volwassenen onder worden gebracht.