Nieuws

Oude man schiet andere oude man van balkon met hellfire raketten

02-08-2022 09:03

Bron: AMFPhotography/Shutterstock

De leider van Al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, is zondag gedood bij een Amerikaanse drone-aanval. Al-Zawahari nam de leiding bij de terroristische organisatie over nadat een Amerikaanse operatie in 2011 Osama bin Laden doodschoot. Beiden worden door Amerika verantwoordelijk gehouden voor het plannen van de aanslag op het World Trade Center in 2001. Al-Zawahiri, die zelf uit Egypte kwam, was kennelijk eerder dit jaar ingetrokken in een huis in Kaboel. Daar is hij zondag van zijn balkon geschoten met twee AGM-114 Hellfire raketten Volgens de Amerikanen zijn er geen burgerslachtoffers gevallen bij de aanval.

Het is nog onduidelijk wat al-Zawahiri precies in Kaboel deed. De wijk waarin hij woonde zou ook bewoond worden door hooggeplaatste Taliban-functionarissen. Het huidige regime in Afghanistan had de aanval van zondag al veroordeeld, zonder te noemen wie het slachtoffer was.

Voor 9/11 werd al-Zawahiri in verband gebracht met een paar andere aanslagen op Amerikaanse doelen. Op 7 augustus 1998 vonden aanslagen plaats op de Amerikaanse ambassades in Kenya en Tanzania. Hierbij kwamen 224 mensen om het leven en raakten meer dan 4.000 mensen gewond. Op 12 oktober 2000 werd het schip USS Cole het doelwit van een zelfmoordaanslag terwijl het in de Jemenitische havenstad Aden lag. Hierbij kwamen 17 zeemannen om en raakten er 37 gewond. Al-Qaeda wordt voor beide aanslagen verantwoordelijk gehouden.