Nieuws

Update: Nancy Pelosi is geland in Taiwan

02-08-2022 11:05

Boeing C-40 van de Amerikaanse luchtmacht. Bron: Markus Mainka/Shutterstock

Update 17:00. Nancy Pelosi is geland in Taiwan. De Amerikaanse congresvrouw heeft toch gekozen voor een tussenstop in Taipei, ondanks waarschuwingen over de mogelijke consequenties van zo’n stop. De volgende stop is waarschijnlijk het hotel, want het is daar vrij laat.

Nancy Pelosi, de Amerikaanse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, is bezig met een tour door Azië. Het toestel waarin zij zou vliegen (Hier te volgen op flightradar) is inmiddels opgestegen uit Kuala Lumpur in Maleisië. De bestemming is nog onbekend Taiwan dus. China toont ondertussen de spierballen in de provincies tegenover Taiwan. De VS heeft China gewaarschuwd dat het geen crisis moet maken van een mogelijk bezoek door Pelosi.

De Taiwanese overheid heeft inmiddels de alertheid van het leger verhoogd. Dat leger bereidt zich al 70 jaar voor op precies dit scenario. Taiwan en de VS lijken vooralsnog vooral rekening te houden met Chinees machtsvertoon, maar het Pentagon liet eerder al weten met alle mogelijke scenario’s rekening te zullen houden. Volgens Taiwanese media zou Pelosi om 22:20 uur lokale tijd in Taiwan aan kunnen komen. Dat is omstreeks 16:20 uur in Nederland. Volgens het persbericht van Pelosi’s kantoor zou de reis ook Japan en Zuid-Korea als bestemming hebben. Hier zit Taiwan dus nog tussen.

De delegatie bestaat naast Pelosi uit nog vijf ander Democratische volksvertegenwoordigers. Gregory Meeks (D-New York) is voorzitter van het comité voor Buitenlandse Zaken, en Mark Takano (D-Californië) is voorzitter van het comité voor Veteranenzaken. Suzan DelBene (D-Washington) is ondervoorzitter voor ”Ways and Means”, het comité dat over belastingen, tolbelastingen en de verzorgingsstaat gaat. Raja Krishnamoorthi (D-Illinois) zit onder andere op het comité voor de inlichtingendiensten. Andy Kim (D-New Jersey) zit op de comités voor Defensie en Buitenlandse Zaken.

Update 12:40: Het vliegtuig lijkt met een wijde boog om de Chinese (geclaimde) territoriale wateren te vliegen, en zit nu boven Noord-Sulawesi.

Update 15:20: Vliegtuig vliegt nu langs de Filipijnen, recht op Taiwan af.