Nieuws

Somalië krijgt oud-woordvoerder al-Shabaab tot minister van Religie

03-08-2022 14:32

Bron: Jo Best/Shutterstock

Geschikt personeel vinden kan moeilijk zijn, zeker als je een land moet besturen. De premier van Somalië heeft wel een heel bijzondere keuze gemaakt. Hij heeft een voormalig leider en woordvoerder van de militante organisatie al-Shabaab benoemd tot minister van Religie. Mukhtar Robow (1969) fungeerde jarenlang als woordvoerder en regionaal leider van de militante organisatie, die sinds 2006 in Somalië actief is. Robow kreeg in 2013 ruzie met zijn medestrijders, en dook onder. In augustus 2017 gaf hij zich over aan de Somalische overheid, en riep hij strijders van al-Shabaab op hetzelfde te doen. Een jaar later werd hij gearresteerd terwijl hij mee probeerde te dingen naar het regionale presidentschap in het zuidwesten. Volgens de vorige regering was hij niet verkiesbaar vanwege zijn verleden, maar de nieuwe regering lijkt minder moeite te hebben met het idee. Robow, ook bekend onder de naam Abu Mansoer, heeft zijn oude organisatie immers veroordeeld.

Volgens France24 zijn de meningen verdeeld over de gevolgen van Robow’s nieuwe baan. De benoeming zou kunnen helpen om het gezag van de centrale regering te versterken in gebieden waar Robow populair is, inclusief gebieden waar al-Shabaab nog steeds het heft in handen heeft. Ook kampt de centrale regering met een afscheidingsbeweging in het noordelijke Somaliland, dat fungeert als een autonoom land zonder internationale erkenning. Om het land te verenigen zal vroeg of laat samengewerkt moeten worden met mensen die eerder vijanden waren.

Al-Shabaab zou tussen de 7.000 en 12.000 rebellen onder de wapens hebben, en vooral in het zuiden van het land goed vertegenwoordigd zijn. Vorige maand nog vonden er bovendien hevige gevechten plaats in de Somali regio van het naburige Ethiopië. In die deelstaat wonen ongeveer 12 miljoen Somali’s, tegenover 17 miljoen in Somalië zelf. Al-Shabaab probeerde daar een basis te vestigen, en raakte slaags met het Ethiopische leger. Volgens de Ethiopiërs verloren de militanten hierbij 150 strijders. Ten minste 10 burgers zouden om het leven zijn gekomen.

Op Twitter zijn genoeg Somaliërs te vinden die verbolgen zijn over de keuze. Ook diepen mensen beelden op van Robow’s vorige carrièrepad.

(De muziek van het bovenstaande filmpje komt naar het schijnt uit Irak. Vraag niet waarom ik dit herken.)