Nieuws

Amnesty bekritiseert Oekraïne voor in gevaar brengen burgers, Rusland begint nieuw offensief

04-08-2022 12:10

Bron: Kutsenko Volodymyr/Shutterstock

Oekraïne brengt in de strijd tegen Rusland de eigen burgerbevolking in gevaar, door militairen en materieel in bewoond gebied te plaatsen. Dat zegt Amnesty International. Oekraïne gebruikt ziekenhuizen en scholen als hoofdkwartieren, en plaatst artilleriestukken en andere wapensystemen in stedelijk gebied. Als Rusland deze doelen vervolgens beschiet, komen daarbij burgers en gebouwen in gevaar. Hoewel de Oekraïense acties op geen enkele manier mogen worden gezien als excuus voor de Russische oorlogsmisdaden, heeft Oekraïne wel een verplichting onder internationaal oorlogsrecht om de burgerbevolking zoveel mogelijk te ontzien. Amnesty stelt dat Oekraïne in de meeste gevallen best de optie had om andere locaties te vinden voor commandoposten en barakken. Beide kanten zouden beter op moeten letten bij het onderscheiden van militaire en civiele infrastructuur en doelen.

Offensief

Rusland lijkt ondertussen te beginnen met een nieuw offensief in de Donbas. Russische troepen hebben volgens Oekraïne geprobeerd om op te rukken ten noorden van de stad Sloviansk, en ten oosten van de steden Donjetsk en Bachmoet. Reuters schrijft dat volgens het Oekraïense leger Rusland ook een aanval aan het voorbereiden is op Kryvy Rih, in Dnjepropetrovsk Oblast. Kryvy Rih is de geboortestad van de Oekraïense president Zelensky.

Graancorridor

Het eerste Oekraïens graanschip, de Razoni, vaart ondertussen de Dardanellen uit. Het vaartuig vaart onder de vlag van Sierra Leone, en moet 26.527 ton mais naar Libanon brengen. Volgens de Oekraïense ambassadeur in Beiroet zal het schip daar naar verwachting over vier of vijf dagen arriveren.