Nieuws

Burgemeesters en gemeenten kritisch op nieuwe permanente coronawet

08-08-2022 14:48

Ernst Kuipers, D66
Ernst Kuipers, D66. Screenshot NPO.

De nieuwe permanente coronawet die de regering na de zomer wil invoeren kan rekenen op forse kritiek van het Genootschap van Burgemeesters, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Veiligheidsberaad. Volgens hen is de wet te snel in elkaar gezet en ontbreekt het aan een goede onderbouwing van de verantwoordelijkheden van burgemeesters en voorzitters van de veiligheidsregio’s.

Haastklus

Bestuurlijk adviseur Joost Keemink-Haane van het Genootschap van Burgemeesters zegt tegen Trouw:

“Dit belangrijke wetsvoorstel is een haastklus geworden. Het bevatte allerlei slordigheden en is vlak voor de zomervakantie nog even ter consultatie opgestuurd. Wij vinden: als je het doet, doe het dan goed,”

Een woordvoerder van minister Ernst Kuipers van volksgezondheid laat weten dat de regering zelf ook niet blij is met deze wet:

“Wij hadden liever meer tijd gehad, maar dit is de consequentie van het wegstemmen van de tijdelijke wet door de Eerste Kamer.”

Omdat de Eerste Kamer in mei niet voor de vijfde keer heeft ingestemd met de verlenging van de tijdelijke coronawet is er op dit moment geen juridische basis voor coronamaatregelen.

Ingrijpende stelselwijziging

De regering krijgt met de nieuwe wet meer bevoegdheden die de grondrechten van burgers kunnen inperken. De burgemeesters en gemeenten hadden graag willen meepraten over de wet, omdat zij in de eerste plaats verantwoordelijk zijn voor onder meer de handhaving ervan. Ook vragen zij zich af of een ingrijpende en blijvende stelselwijziging wel te verantwoorden is bij het aanpakken van een tijdelijk probleem.

De Raad van State komt later deze maand met een reactie op het wetsvoorstel.